| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av lördag 17/01 2015 kl. 11:28 5 kommentarer

Sticky toffee pudding

Sticky toffee pudding är en av mina absoluta efterrätter. Det är en sockersöt oemotståndlig kaka. Få gäster har kommit på den hemliga ingrediensen – dadlar- som ger kakan sin karaktäristiska smak. Till serveringen är kolasåsen obligatorisk och vi toppar även med en skopa glass, tex valnötsglass eller knäckeglass. Dessutom så kompletterar i det här fallet en liten whiskey alldeles förträffligt.

För mig så finns ingen bättre efterrätt än just Sticky toffee pudding att runda av en klassisk sunday roast med och hittar du en bit över i kylen dagen efter så är den ännu godare. Du kan alltså göra kakan i förväg och värma den precis innan servering. Kakan liksom såsen ska vara varm vid servering.

Det finns så klart många varianter på denna brittiska goding. Det recept som vi anamamat mest och inspirerats av kommer ursprungligen från James Martin. Det kan ju bara bli bra med en kock från Yorkshire!

STICKY TOFFEE PUDDING enligt maken

kakan:

  • 75 gram mjukt smör
  • 175 gram mörkt muscovadosocker
  • 200 gram vetemjöl
  • 1 tesked bakpulver
  • 1  matsked sirap
  • 2 ägg
  • en nypa vaniljpulver
  • 200 gram urkärnade dadlar
  • 2 dl vatten
  • 1 tesked bikarbonat
  1. Smöra en rund form (23cm i diameter) och strö lätt lite strösocker runtom i formen.
  2. Blanda smör och socker i en skål.
  3. Rör ner sirap och vaniljpulver. Blanda ner ägg och vispa ordentligt. Använd gärna visp eller motsvarande. Rör ner vetemjöl och vispa till en slät smet.
  4. Koka upp ca 2 dl vatten och höll sen över dadlarna i en skål. Låt stå ca 5 minuter så att dadlarna mjuknar.
  5. Mixa dadlar och vatten till en slät puré. Rör ner bikarbonat.
  6. Rör ner den varma dadelröran i smeten. Häll smeten i sockerströdda formen.
  7. Grädda i 40-45 minuter – beroende på ugn – i 200 grader.

kolasåsen:

  • 2,5 dl mörkt muscovadosocker
  • 100 gram smör
  • 2 dl vispgrädde
  1. Smält smör och socker i en mindre kastrull.
  2. Häll i vispgrädde och låt det sjuda ett par minuter tills kolasåsen fått sin konsistens.

En del väljer att hälla all kolasås över kakan. Vi brukar skiva upp kakan i bitar och sen hälla kolasåsen över i samband med servering.

 Toppa med en skopa glass!

Liknande inlägg:

5 svar till “Sticky toffee pudding”

  1. FINALLY!!!
    That’s all I have to say 😉

    …Yours is without doubt the GREATEST sticky toffee pudding recipe there is for Brits & Swedes alike …When are you going to start an english blog and teach us Brits how to cook too 😉

  2. Bara brittiskt skriver:

    Yes! Bästa efterrätten i världen! Den passar bra med clotted cream också, hehe. Man får nya vanor där nere i sydväst. Lille James Martin är inte så liten längre han men Scarboroughklangen sitter kvar. 😀

    Har du testat Lady Bradford’s sticky ginger pudding förresten? Fanns på Porters i Covent Garden som just klappat ihop så nu får man åka till Berkhamsted men vi hann köpa deras kokbok.

  3. Bara brittiskt skriver:

    Nja. Vassare vet jag inte. Jag älskar det där dadliga i sticky toffee men den tilltalar oss svenskar för den smakar istället pepparkaksaktigt av all ingefära. Ibland blir det ju i England lite mer ”syltad” ingefärston men här är det verkligen mjuk pepparkaka. Fast varm. Med custard. :mrgreen:

  4. […] här veckan tänkte jag påminna om makens bästa efterrätt. Enligt mig. Tror alla våra vänner har ätit den vid något tillfälle. Sticky toffe pudding! Den […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *