| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av tisdag 08/04 2014 kl. 9:35 4 kommentarer

Nikkaluoktasoppa

Jag tänker på Anna varje gång jag gör den här soppan. För några år sedan jobbade vi ihop och jag minns att jag vid något tillfälle klagade över att vi hade alldeles för mycket kål att ta tillvara på hemma. Och det var då som Anna tipsade om denna soppa. Vi gjorde den senast igår eftersom vi hade en liten middagsgäst på besök som inte äter mejeriprodukter.

Faktiskt så är den här soppan ett litet guldkorn i all sin enkelhet. Våra barn gillar den. Jag misstänker att det här är något som många förskolor har på reportoaren. Persiljan ovanpå är ett måste! En klick gräddfil passar också till om man vill ha något mer tillbehör utöver smörgås. Ett annat sopptips om du har mycket kål hemma är förresten ribbolita.

Däremot så är den här soppan ett elände att försöka fotografera snyggt. Jag har försökt ett antal gånger. Prova själv att fota något med  kokt vitkål med köttfärs.  Själv har jag givit upp och publicerar härmed en av de få inläggen som saknar bild.

NIKKALOUKTASOPPA

  • 500 g köttfärs (eller lammfärs)
  • lite smör att steka färsen med
  • en liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 gram vitkål
  • ett lagerblad
  • 1 1/2 liter vatten
  • 2 tärningar köttbuljong
  • ca 2 msk soja (kan uteslutas)
  • ca 1-1,5 msk tomatpuré
  • ca 1- 1 ,5 msk stark senap
  • salt och peppar
  • ett par kvistar persilja
  1. Fräs färsen i lite smör i en  stor kastrull.
  2. Finhacka all lök och strimla vitkålen fint. Fräs alltsammans mjukt tillsammans med färsen.
  3. Slå över vatten och låt soppan koka upp. Tillsätt buljongtärningar, soja, tomatpuré, lagerblad, senap och lagerblad. Prova dig fram gällande mängden tomapuré och senap. Jag föredrar något mer av senapen.
  4. Låt soppan koka i ca 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Toppa med persilja innan servering. Till servering passar även lite gräddfil.

Liknande inlägg:

4 svar till “Nikkaluoktasoppa”

  1. Fröken Dill skriver:

    Vissa maträtter är en utmaning att fota. Ska det vara senap typ Dijon eller någon annan sort?

  2. Elin skriver:

    Vi har bara dijonsenap så jag har inte testat ngt annat 🙂

  3. lena i wales skriver:

    Bilder är inte lätt, svårt att få bra, men väldigt betydelsefulla, tyvärr. Soppan verkar dock god.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *