Västerbottensostpaj med gravad lax, sikrom, creme fraiche och gräslök

Svärföräldrarna var på besök häromveckan. På menyplaneringen fanns “något typiskt svenskt” och något som även kunde planeras i förväg eftersom vi hade full agenda hela helgen. Därför blev det klassisk västerbottensostpaj serverat med gravad lax, creme fraiche, sikrom och finklippt  gräslök. Jag förberedde pajen på morgonen. Sedan när vi kom hem på kvällen hade vi middag klar på några minuter. En flaska välkyld Saint Clair riesling passade fint till!

Västerbottensostpaj

Pajskal:

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 125 gram smör
  • 1 ägg

Fyllning:

  • 3 ägg
  • 300 gram riven västerbottenost
  • ca 3,5 dl grädde (jag hade ca 2,5 dl vispgrädde och 1 dl mjölk)
  • salt och peppar
  1. Förbered pajskalet: blanda vetemjöl, salt och smör till en deg i en skål.
  2. Knäck ner ägget och blanda snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en normalstor pajform och nagga kanterna med en gaffel. Ställ in i kylskåpet i ca 30 minuter.
  4. Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.
  5. Förbered ostfyllningen: rör ihop ägg, mjölk och grädde. Tillsätt riven västerbottensost. Smaksätt med salt och peppar.
  6. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i 25–30 minuter tills den har “satt sig”.
  7. Serveras ljummen med gravad lax, finklippt gräslök, creme fraiche/smetana och löjrom/sikrom + sallad.

 

3 kommentarer

  1. Erika

    Jag älskar också den chokladsåsen. Ibland värmer jag mjölk i en mugg och lägger ner en rågad tesked chokladsås och rör om tills det smälter samman. Godaste varma chokladen som finns!!!
    Såsen är en fin present att ge bort också, speciellt barn brukar gilla att få en egen fin burk.

    1. Elin

      GE BORT DEN?! Haha, det blir inget över här, även om det var en bra idé 🙂

  2. Fröken Dill

    Västerbottenpaj är underbart. Jag brukar beställa sådan på vårt älskade café, Drömkåken, i byn på landet. De gör en vansinnigt god variant, men efter att ha läst här blir jag sugen på att baka en egen och för att få njuta den med gravad lax och sikrom, mums!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.