| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av söndag 02/06 2013 kl. 9:27 3 kommentarer

Västerbottenpaj med gravad lax, sikrom, creme fraiche och gräslök

Svärföräldrarna var på besök häromveckan. På menyplaneringen fanns ”något typiskt svenskt” och något som även kunde planeras i förväg eftersom vi hade full agenda hela helgen. Så det blev klassisk västerbottenpaj serverat med gravad lax, creme fraiche, sikrom och finklippt  gräslök. Jag förberedde pajen på  morgonen, sen när vi kom hem på kvällen, så hade vi middagen klar på några minuter. En flaska välkyld Saint Clair riesling passade fint till!

VÄSTERBOTTENPAJ

till pajskalet:
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
125 gram smör
1 ägg

till fyllningen:
3 ägg
300 gram riven västerbottenost
ca 3,5 dl grädde (jag hade ca 2,5 dl vispgrädde och 1 dl mjölk)
salt och peppar

  1. Förbered pajskalet  genom att blanda vetemjöl, salt och smör till en deg i en skål.
  2. Knäck ner ägget i skål och blanda snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en normalstor pajform och nagga kanterna med en gaffel. Ställ in i kylskåpet  i ca 30 minuter.
  4. Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.
  5. Förbered ostfyllningen – rör  ihop ägg, mjölk och grädde. Tillsätt  riven västerbottenost. Smaksätt med salt och nymalen svartpeppar.
  6. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i 25–30 minuter tills den har ”satt sig”.
  7. Serveras ljummen med gravad lax, finklippt gräslök, creme fraiche/smetana och löjrom/sikrom + sallad.

PS! Som variation  – prova Marias  uppskattade Västerbottenpaj med färska kantareller!

Liknande inlägg:

3 svar till “Västerbottenpaj med gravad lax, sikrom, creme fraiche och gräslök”

  1. Erika skriver:

    Jag älskar också den chokladsåsen. Ibland värmer jag mjölk i en mugg och lägger ner en rågad tesked chokladsås och rör om tills det smälter samman. Godaste varma chokladen som finns!!!
    Såsen är en fin present att ge bort också, speciellt barn brukar gilla att få en egen fin burk.

  2. Fröken Dill skriver:

    Västerbottenpaj är underbart. Jag brukar beställa sådan på vårt älskade café, Drömkåken, i byn på landet. De gör en vansinnigt god variant, men efter att ha läst här blir jag sugen på att baka en egen och för att få njuta den med gravad lax och sikrom, mums!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *