Färsbiffar fyllda med fetaost & oliver

Olika sorters färs är nog det jag använder mest när jag lagar mat. I alla fall om det inte ska ätas fisk eller kyckling. Jag är lite dålig på att tillaga olika styckningsdetaljer märker jag. Sorgligt, men sant. Förutom färs blir det mest fläskkotletter, skinkstek, högrev, fläsk- eller oxfilé och några enstaka karréskivor på grillen.

Av färs gör jag oftast helt vanliga köttbullar, köttfärslimpa med t ex svampfyllning och färsbullar/biffar som går att variera i det oändliga. På sistone har jag gjort fetaost- och olivfyllda färsbiffar som har blivit lite av en vardagsfavorit här hemma. Jag har serverat dem med pasta och tomatsås (hemkokt så klart!), men också med potatisgratäng eller couscoussallad.

20120930-180021.jpg

Färsbiffar fyllda med fetaost & oliver
(4 portioner)

5 hg blandfärs
1 gul lök alt. 2 schalottenlökar, finhackas eller rivs på rivjärn
1/2 dl ströbröd
1 dl vatten
1 ägg
salt
svartpeppar
1 dl finhackad persilja
1/2 pkt fetaost
ca 10 svarta oliver

Gör så här:

Blanda ströbröd och vatten och låt stå och svälla. Tillsätt färs, finhackad lök och ägg. Blanda väl. Krydda med finhackad persilja, salt och vitpeppar. Eftersom jag är usel på att ange kryddmängd är mitt tips att provsteka en liten klutt med färs och smaka för att se om du har kryddat tillräckligt. Finhacka oliverna och smula fetaosten. Lägg färs i handen, platta ut och fyll med oliver och fetaost. Lägg färs ovanpå fyllningen och forma till biffar. Stek biffarna i smör.

Tips! Finhacka oliverna noggrant, annars har de en tendens att “smita ut” ur biffarna. Och ja, det lönar sig att köpa bra oliver och fetaost trots att de “bara” ska vara fyllning. Tycker jag.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.