| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av onsdag 11/04 2012 kl. 20:33 10 kommentarer

Yorkshirepudding

Förr eller senare när man äter middag hemma hos oss så blir man med all säkerhet bjuden på yorkshirepuddings och det är ju förstås min mans förtjänst.

Nygräddade så att de fortfarande ryker serveras de till klassisk sunday roast. Hemma hos oss innebär det söndagsstek, skysås och ugnsrostade grönsaker. Gärna med lite färskriven pepparrot. De små raringarna liknar ugnspannkaka men är mer uppblåsta och fluffiga samtidigt som de är frasiga och krispiga.

Man kan tycka att det är lite pyssel att förbereda en god söndagsstek med skysås men det som kräver mest perfektion när man preppar  sunday roast är att få till perfekta yorkshirepuddings. De går inte att förbereda i förväg så det gäller att ha is i magen när de görs strax innan servering.

Förutsättningarna för att få till bra puddingar är att grädda dem på en riktigt het plåt där matoljan är ordentligt upphettad. Vi bakar våra yorkshirepuddings på en speciell plåt men det går givetvis att göra dem i de muffinsformar som finns i teflon.

Du kan använda skyn från den nygjorda steken på ugnsplåten istället för en neutral olja. Om du har baconfett sparat i kylen så fungerar det förstås utmärkt. Eller för att citera Delia Smith, du behöver alltså ”hot oven, hot tin, hot fat!

YORKSHIREPUDDING (till en plåt)

  • 175 gram vetemjöl
  • 2 stora ägg
  • 175 ml mjölk
  • 110 ml vatten
  • en nypa salt och några drag med svartpepparkvarnen
  • ett par skedar köttsaft eller sky eller neutral olja till plåten
  1. Sikta mjölet i en skål. Detta för att få in mycket luft i mjölet.
  2. Gör en liten grop i mjölet och knäck ner äggen. Häll i salt och svartpeppar.
  3. Mät upp mjölk och vatten i en tillbringare.
  4. Vispa äggen varsamt med mjölet med en elvisp till en jämn smet.
  5. Häll i mjölk och vatten i och fortsätt vispa smeten slät.
  6. Sätt ugnen på 220 grader.
  7. Heta upp lite olja  i formarna på plåten och ställ in i ugnen. När plåten är riktigt het så är det dags att grädda puddingarna.
  8. Häll smeten i formarna och baka puddingarna i ca 20 minuter. De ska bubbla upp likt ugnspannkaka och är klara när de har fått fin gyllene färg. Servera direkt!

Liknande inlägg:

10 svar till “Yorkshirepudding”

  1. Kaskar skriver:

    Exakt vad ÄR skillnaden mot ungspannkaka?

    • Elin skriver:

      Jag tycker att ugnspannkakan är mer degig och kompakt medan Yorkshirepuddingen blir mer spröd och ”uppblåst”.

  2. Hanna skriver:

    Jag är inte sådär överförtjust i Yorkshire puds, tycker de är för stora dessutom, men vill ändå testa att göra egna. Med specialplåt, känns inte rätt annars 🙂

  3. Monica Eisenman skriver:

    Hej hej!

    Har följt er blogg till och från under åren! Massor av härliga recept. Är också väldigt smickrad över att ni har haft med några recept från mina kokböcker.

    Älskar Yorkshirepudding! Fick receptet från en väns mor när jag var i Yorkshire och hälsade på – men ert recept känns lite lättare att följa. Måste prova den!

    Kika gärna in på min nya (och första) blogg!

    http://blogg.mama.nu/monicaeisenman/

    Vänliga hälsningar,
    Monica Eisenman

  4. Emma skriver:

    Åh, Yorkshirepudding som är så gott, får ta och göra detta hemma någon gång igen snart..
    Här kommer lite goda nyheter, det är inte bara jag som gillar er blogg!
    http://toppen.nu/recept-på-nätet.html

  5. Stuart skriver:

    @kaskar.

    Make me some. I can tell the difference between ugnspannkaka and yorksire puddings? My father who was a chef for 30 years could also do with the advice on how to make ” ugnspannkaka” easily.

  6. […] sunday roast med yorkshire puddings. Det äter vi förvisso här hemma i Sverige men svärmors yorkshire puddings är de […]

  7. Charlotta skriver:

    Hos oss använder vi Brian Turners recept. Han är ju från Yorkshire dessutom och inte Norwich! 😉

  8. […] Receptet för pannkakssmeten är samma som för Yorkshirepudding. Det här är alltså inte som svensk degig ugnspannkaka utan mer en fluffigt uppblåst pannkaka med lite krispig yta. Den är bättre med andra ord. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *