Födelsedagsmingel med bubbel

Istället för den traditionella glöggaftonen bjöd vi i år in till “bubbel & babbel” med anledning av att jag fyllt jämnt. Det här var vad vi serverade, kanske lite inspiration till nyårsaftons plockmat?

Till detta småplock drack vi en himla massa Pol Roger, babblade och hade så trevligt att jag helt glömde bort att fotografera, så bilderna här i inlägget fixade jag dagen efter.

Till dessert hade jag bakat Elins brownies som jag petat ner valnötter, pistagenötter och vit choklad i, serverade i lagom stora (små) munsbitar, samt minipannacottor med hallongelé och trädgårdsbär inspirerade av Annika/Smaskens.

Plocktallrik

Crostinis med tre olika röror, blandade spett på tandpetare

Brownies med nötter och vit choklad

Brownies med valnötter, pistagenötter och vit choklad serverade i munsbitar

Minipannacottor med hallongelé och trädgårdsbär

Minipannacottor med hallongelé och trådgårdsbär

Presenter i min smak!

Fina presenter helt i min smak! En hel korg full med godsaker, Amarone-vin, systrarna Eisenmans mingelmat (en riktigt härlig “bibel”!) och te med citron och ingefära från Løv.


Ricotta-, citron- och pistageröra
Ingredienser (ca 2 dl röra)
50 g pistagenötter
125 g ricottaost
skal och saft av ½ citron
1-2 msk olivolja
salt & peppar

Gör så här
Hacka nötterna och blanda med ricottan, olivoljan och citronskalet. Droppa i citronsaften lite i taget tills du fått en bra konsistens. Smaka av med salt och peppar. Klicka ut röran på crostinis och pynta med rivet citronskal.
Receptet kommer från boken Italienska bufféer av Marco Baudone och Tomas Tengby

Röra med sojabönor och citron
Ingredienser (ca 2 dl röra)
½ pkt (125 g) frysta sojabönor
0,25 dl olivolja
skal och saft av ½ citron
salt & peppar

Gör så här
Koka bönorna enligt anvisningen på paketet, häll av vattnet och låt dem svalna lite. Mixa dem därefter med oljan, saft och rivet skal av en halv citron. Smaka av med salt och peppar. Klicka ut röran på crostinis och pynta med flagad parmesan.

Minipannacottor med hallongelé och trädgårdsbär (ca 20 st)
Pannacottor, ingredienser
5 dl grädde
1 dl socker
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
2,5 gelatinblad

Gör så här
Värm upp grädden, sockret och vaniljpulvret i en kastrull. Under tiden blötlägger du gelatinbladen i vatten. Rör därefter ner gelatinet i gräddblandningen, dra kastrullen av plattan och låt svalna lite innan du häller upp pannacottasmeten i små plastsnapsglas. Fyll dem till ca två tredjedelar. Ställ in pannacottorna i kylskåpet för att stelna minst 2 timmar innan du gör hallongelén.

Hallongelé, ingredienser
½ dl koncentrerad hallonsaft
½ dl vatten
1 gelatinblad

Gör så här
Blötlägg gelatinbladet och värm under tiden hallonsaften och vattnet i en kastrull. Låt gelatinet smälta i vätskan, dra kastrullen av värmen och låt svalna lite. Kontrollera att pannacottorna har stelnat innan du dekorerar med bär (jag använde trädgårdsbär) och toppar upp dem med lite gelé. Ställ in i kylen för att stelna.

4 kommentarer

    1. Maria

      Om ni bara hade varit hemma hade ni ju varit självskrivna gäster! <3

  1. Hanna

    Grattis i efterskott! Vilket fint kalas ni ställde till med, och mycket gott. Pol Roger är en av mini bubbelfavoriter!

    1. Maria

      Hanna: Tack! Jo det var både trevligt och mumsigt, och med Pål Råger vid sin sida har man det alltid bra! 😉

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.