| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av onsdag 14/09 2011 kl. 11:53 5 kommentarer

Vinbärskaka med maräng

Jag letade efter ett kakrecept som innehöll röda vinbär och maräng likt de långpannekakor som farmor gjorde när jag var liten. En sån där typisk kafferepskaka. Det här blev första försöket och jag tror att det kanske kan ha varit något ungefär som detta.

Det här är en sockersöt efterättskaka som gör sig bäst i små bitar. God både som nybakad och kylskåpskall dagen efter. Det går alleles säkert att minska sockret något i marängsmeten. Se gärna kommentaren längst ner om tiden i ugnen innan du sätter igång!

VINBÄRSKAKA MED MARÄNG, 

du behöver till en kakbotten (storlek 30 x 40 cm)

  • 3 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 5  ägggulor (spar äggvitorna till marängen!)
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2,75 dl mjölk
  • 1 msk vaniljsocker

till bärmaräng:

  • 5 äggvitor
  • 5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 5 dl röda vinbär
  1. Börja med att göra kakbottnen. Rör socker och smör i en bunke tills att det blir vitt och pösigt. Rör ner äggulorna.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och rör ner mjölken, rör om tills det blir en  slät kaksmet. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna.
  3. Gräddas i nedre delen av ugnen i 200 grader, i ca 15 minuter.
  4. Förbered under tiden bärmarängen som ska bredas ovanpå kakan. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Rör ner strösocker och vaniljsocker. Blanda försiktigt ner bären.
  5. Ta ut kakan från ugnen och höj temperaturen till 250 grader. Bred bärmarängen ovanpå. Grädda på nytt i 5-7 minuter. Obs, det här momentet beror lite på ugn och hur tjockt lager maräng du har. Min maräng var i lite kladdigaste laget så jag lät kakan stå kvar på eftervärmen i ugnen. Därav den bruna marängen på bilden…
  6. Skär kakan i  små fyrkanter när den har svalnat.

Liknande inlägg:

5 svar till “Vinbärskaka med maräng”

  1. Maria skriver:

    En äkta nostalgikaka! 🙂

    • Elin skriver:

      Jamen precis! Snart slänger jag väl ihop en radiokaka om det fortsätter i det här tempot (= maximal 70-talsvarning)

  2. Hanna skriver:

    Oj, så gott! Har en massa äggvitor ståendes i kylen så får jag bara tag på vinbär (eller andra passande bär) så vet jag vad jag ska baka ikväll. 🙂

  3. Karin skriver:

    Man borde väl kunna ersätta vinbären med hallon?

  4. […] Söt maräng är ett perfekt komplement till sura vinbär. Här är en riktig gammeldags kaka som för tankarna till kafferep med fina damer och söta […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *