| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av måndag 04/04 2011 kl. 11:47 8 kommentarer

Pastagratäng med bacon och mozzarella

Tanken här var mest att kunna fylla upp en hel gratängform med allt-i-ett-mat. Det blir mindre disk och så tycker jag rent estetiskt att det är rätt fint med en fullmatad gratängform på middagsbordet.

Jag tog den största Le Creusetformen i skåpet och tänkte att det skulle bli åtminstone en  ordentligt matlåda över. Men inte då. Alla åt dubbla portioner till middag och sen så var det inte mycket kvar. Se det här som ett bra basrecept att utgå ifrån och variera utifrån det du har hemma.

PS!  Lite finhackad chili i tomatsåsen blir pricken över i om barnen inte inte misstycker!

EN STOR PASTAGRATÄNG

  • 400 gram pasta (jag använde ett helt paket Mezze Maniche eftersom jag gillar  pastarör i gratäng)
  • två paket bacon (jag använde ett par hekto bacon från Taylor &Jones, det som jag brukar kalla ”engelskt bacon”.  Eller använd alternativt sidfläsk som jag gillar bättre än vanligt bacon)
  • en stor squash
  • två st mozzarella (a 125g)
  • ost att gratinera med – jag använde parmesan och västerbottensost

tomatsåsen:

  • en halv gul lök
  • två vitlöksklyftor
  • 2 dl vitt vin
  • 2 burkar Muttis cocktailtomater
  • ett halvt paket fryst basilika
  • lite olivolja att steka med
  • smaka av med: salt , socker och nymalen svartpeppar
  1. Koka pastan. Tänk på att den inte ska bli överkokt eftersom den även ska in i ugnen sen för gratinering.
  2. Under tiden förbereds tomatsåsen. Finhacka all lök och fräs den försiktigt en stund i olivolja.
  3. Häll på cocktailtomaterna och vinet. Låt puttra i 10–15 minuter.
  4. Rör ner  basilika. Smaka av med salt, en nypa socker och nymalen svartpeppar.
  5. Stek bacon och skivade squash i stekpannan.
  6. Dela mozzarella i småbitar.
  7. Varva pastarör, tomatsås, bacon, squash och mozzarella i en stor gratängform.
  8. Toppa med finriven ost i valfri mängd
  9. Gratinera drygt 10 minuter i ugnen, typ i 200 grader tills den får fin färg på ytan och ser ”klar” ut”!

PS: här finns Helenas variant på pastagratäng och i arkivet finns även en rekordsnabb och barnvänlig pastagratäng med torsk .

Liknande inlägg:

8 svar till “Pastagratäng med bacon och mozzarella”

  1. Helena skriver:

    Pastagratäng är en riktig höjdare! Inte minst för att det blir goda matlådor (om det blir något över alltså…).

  2. Ruth skriver:

    This looks awesome! Perfect for my mood today – maybe I should buy some ingredients and get in the kitchen!

  3. Maria skriver:

    Jag blev så pastasugen när du hade postat det här inlägget att jag var tvungen att äta det till både lunch (lasagne) och middag (pasta m italienska köttbullar i tomatsås). :mrgreen:

  4. Så gott, detta spar jag genast så att jag kan testa det

  5. Så gott med egen hemlagad gratäng, inte alls som den vi käkade från Findus-hugaligen- den var verkligen ingen hit 😡 !
    Det blev däremot vår egen som vi gjorde veckan efter när vi utmanade Findusgratängen, smak, pris och innehåll. Gissa vilken som vann 😆 ?

  6. Maria skriver:

    Den här har förgyllt flera matlådor för mig på sistone! Tummen upp! 🙂

  7. […] PS! Här finns en annan pastagratäng med bacon, mozzarella och tomatsås! […]

  8. Karin skriver:

    Så god middag för vår familj idag:-)
    Karin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *