| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av söndag 24/05 2009 kl. 21:25 13 kommentarer

Årets första rabarberpaj

I helgen skördade vi våra egna rabarber och det går ju inte att låta bli att göra paj på de första späda rabarberstängerna!

Smakmässigt blev det här en fin kombo med mandelmassa och citron. Fyllningen blev dessutom väldigt krämig och fin – jag kan tänka mig att den skulle göra sig väldigt bra i små portionsformar för ett buffébord.

RABARBERPAJ MED MANDELMASSA OCH CITRON

pajskal

  • 150 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten

fyllning:

  • 50 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 100 g mandelmassa
  • rivet skal från en halv citron
  • 2 tsk kardemumma
  • 400 g rabarber
  1. Tärna smöret i små kuber för att lättare blanda det med vetemjöl till en pajdeg. Blanda i lite vatten för arbeta ihop degen snabbt. Kavla ut och lägg i en pajform. Låt den stå kallt en timme.
  2. Skiva rabarbern i tunna skivor.
  3. Smält smöret i en kastrull och rör ner socker.
  4. Vispa ihop äggen och rör ner dem i kastrullen tillsammans med kardemumma. Sjud på låg värme och vispa tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från spisen.
  5. Riv mandelmassan och citronskal. Rör ner dem i krämen och rör om tills krämen blir slät.
  6. Sätt ugnen på 225 grader och grädda rabarberpajen mitt i ugnen i knappt 25 minuter.
  7. Servera med lättvispad vispgrädde!

Liknande inlägg:

13 svar till “Årets första rabarberpaj”

  1. Bloggspejaren skriver:

    Mums!

    *En kul blogg med massor av humor, och en chans för okända bloggare att synas! Bloggspejaren snokar runt bland bloggarna och rapporterar intressanta saker! Det länkas alltid! Vill du bli spejad på?*

  2. Charlotte skriver:

    Det där låter oförskämt gott!!!!!!!!!

  3. Kocken skriver:

    Ser jättebra ut – själv ska jag ge ut en kokbok där allt är marinerat i gin http://www.metrobloggen.se/kockenochpingvin

  4. mimmismat skriver:

    Ja, så gott! Det blev både lite kardemumma och citron därtill ser jag.
    Den första smakningen av rabarber är ett heligt tillfälle.

    Må så gott/ Mimmi

  5. bakmammorna skriver:

    Den ser verkligen god ut! Mandelmassa passar bra med rabarber- sött och surt är aldrig fel!

  6. Helena skriver:

    Åh, det ser jättegott ut! Nu har jag varken rabarberpaj eller en svärmor i frysen längre… 😉

  7. Charlotte skriver:

    Helena – brukar du förvara din svärmor i frysen? Jag har alltid undrat var bästa förvaringurymme för dem är…

  8. Swedish Mike skriver:

    Det har ser sa gott ut!

    Jag tror att kommer att norpa det har receptet och bjuda mina Engelska vanner pa lite ‘riktig’ efterratt fran det gamla landet. 🙂

    Manga tack for inspirationen!

    // Mike

  9. Elin skriver:

    Charlotte, det gick ett rykte på twitter förut att Helena hade svärmor i frysen, hon har aldrig riktigt dementerat detta, det enda som oroar mig är att hon faktiskt bara har ett frysfack hemma.

    Swedish Mike , det blev gott! Det blir nog en till i helgen 🙂

  10. Charlotte skriver:

    Aha – då får det alltså vara en liten svärmor då…? Min kommer på besök i helgen och jag har förberett plats i dubbla frysfack..

  11. Helena skriver:

    Ha ha! 😀

    Jag skrev på Twitter för ett tag sedan att jag hade en rabarberpaj i frysen. Och en snäll svärmor. Det blev ett grovt syftningsfel, kan man säga! Nu är rabarberpajen uppäten och svärmor har åkt hem. 😉

  12. Maria skriver:

    Stackars svärmis om hon skulle få husera i frysfacket – trångt och kallt! 😉

  13. Sandra drömkaka skriver:

    Oh vad smarrigt! Ska baka något med rabarber & jordgubbar snart har jag tänkt, hör ju sommaren till 🙂

  14. […] samvetet och gör den här bärpajen med just mandelmassa i pajdegen. Den påminner lite om en rabarberpaj med mandelmassa och citron som jag bloggat om tidigare. Faktiskt blev det här en av mina  bättre pajprestationer – […]

  15. […] Rabarberpaj med mandelmassa och citron […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *