Grönpepparsås
Den här såsen har hängt med sedan i slutet på 90-talet då jag lagade den ofta. Nu var det ett bra tag sedan senast, men i helgen blev det entrecote, potatisgratäng och grönpepparsås. Gott!
Jag tycker att grönpepparsåsen blir allra bäst när den är krämig, men det går förstås att ha i mindre grädde och mer buljong om man vill det. Fast 1 dl grädde är ju inte så värst mycket.
Till två personer behöver du:
1-1 1/2 msk grönpeppar
1 schalottenlök
1 msk smör
1 1/2 msk mjöl
2 1/2 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde (valfri fetthalt)
ett par droppar coloritsoja
Gör så här:
Finhacka löken och mortla grönpepparn grovt (alt. använd en pepparkvarn). Fräs i smör och tillsätt sedan mjölet. Häll i buljongen lite i taget under vispning. Låt koka. Tillsätt grädden och sojan.
Åh, vilken nostalgi!! Ska testa vid tillfälle.
åh, äntligen ett bra recept på grönpepparsås! passar så bra till kött.
vill du ha ett tips fräs grönpeppar dra på konjak och flambera av dom(ger en fylligare smak av grönpepparn). Perfekt…
Tack för tipset jockish! Det låter gott med lite konjak och en fylligare smak. 😀
Kan man ha vanlig soja? Hur mycke ska man ha då isf?
Vanlig soya brukar jag ha ett colur, om man reder den med majsmjöl tex. För att få färgen på såsen, annars gör du en blond roux redning, fräser lök i smör och sist mjöl, låter mjälet bli ljustbrunt en beige färg. räcker inte detta kanske man får ta lite soya endå ska inte behövas..
Var sugen på grönpepparsås till entrecôten. Jag har ätit grönpepparsås flera gånger till biff utomlands och tycker det är så gott. Nu ville jag testa och göra den själv! Det blev supergott med ert recept. Det kommer jag att göra flera gånger. Tack! 🙂
Kul att du blev nöjd med såsen! 🙂 Den är verkligen god och återkommer på min repetoar då och då.
Jag ÄLSKAR det här receptet! Världens godaste sås.
Vad roligt att du gillar receptet, Isabel! 🙂