| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av tisdag 21/10 2008 kl. 21:23 6 kommentarer

Barnmat: parmesanpanerade fiskpinnar, blomkålspuré och rotfrukter med ingefära och honung

Man behöver faktiskt inte vara barn för att gilla det här – för jag gillar det också! Tvååringen åt som om det inte fanns någon morgondag medan bebisen som är 7,5 månad vägrade smakportionen av blomkålspuré (hennes var mindre kryddad). Hon har visat ett tydligt intresse nämligen att bara vilja äta kött.

Maten fixar du på drygt en halvtimme! Börja med att förbereda rotfrukterna som ska vara i ugnen så hinner du göra klart fiskpinnar och blomkålspuré under tiden. Egna fiskpinnar är enkelt att göra och riktigt gott! Jag har gjort dem ganska smala för att lättare hitta alla ben och det går alldeles utmärkt att använda parmesan på påse till paneringen. Blomkål och rotfrukter är billigt just nu, så passa på!

PARMESANPANERAD SEJ (3-4 portioner)

  • 600 gram färsk sejfilé
  • ca 1,5 dl vetemjöl att panera med
  • 2 ägg
  • 30 gram finriven parmesan (ca 0,75 dl)
  • 0,75 dl ströbröd
  • smör att steka med
  • salt och peppar
  1. Skiva sejfilén i ca 2 cm breda ”fiskpinnar + leta efter eventuella ben!
  2. Häll mjöl på en tallrik och vänd fiskpinnarna i mjölet.
  3. Vispa äggen i en kopp.
  4. Blanda parmesan och ströbröd (lika mycket av varje) på en tallrik.
  5. Vänd fiskpinnarna i ägg. Panera därefter med parmesan och ströbröd.
  6. Stek fiskpinnarna i smör på medelvärme. Klart!

BLOMKÅLSPURÈ (2-3 portioner)

  • 600 gram blomkål (ett litet blomkålshuvud)
  • 2 msk vispgrädde
  • 1 msk parmesan (kan uteslutas)
  • smaka av med salt och peppar
  1. Dela blomkålen i jämnstora buketter.
  2. Koka dem i vatten tills de mjuknar.
  3. Häll bort vatten och mixa blomkålen till en puré.
  4. Vispa ner 2 msk grädde, 1 msk finriven parmesan och smaka av med salt och peppar. Klart!

ROTFRUKTER MED INGEFÄRA OCH HONUNG

Har inga exakta mått på dagens batch men på ett ungefär:

  • skala och skiva lika delar av morötter och kålrot. Stavarna på bilden är ca 1 cm breda.
  • Lägg dem i en ugnssäker form.
  • Ringla över lite olivolja och honung.
  • Krydda med ingefära + salt och peppar.
  • Tar ca 20-25 minuter i ugnen på 200 grader. Klart!

Liknande inlägg:

6 svar till “Barnmat: parmesanpanerade fiskpinnar, blomkålspuré och rotfrukter med ingefära och honung”

  1. Helena skriver:

    Det ser jättegott ut! Jag bara måste parmesanpanera något – kyckling kanske.

  2. Elin skriver:

    Eller gör piccata!

  3. Erika skriver:

    :grin:Men Elin! Du är ju helt suverän! Vilken middag!!! Eftersom jag vet att det absolut inte är din avsikt att ge andra småbarnsmammor dåligt samvete eller prestationsångest, så ska jag kopiera receptet och testa på familjen så snart tid ges. (förhoppningsvis innan jag blir pensionär…)

  4. Elin skriver:

    Erika, du kan ju göra det ännu enklare, gör ”bara” fiskpinnarna”, servera med kokt potatis och färska grönsaker + den sås som ni brukar ha till just fiskpinnar.

    Tvååringen var med på ett hörn och hjälpte till, hon fick köra första paneringen med vetemjöl vilket hon gjorde fint. Möjligen så blev det lite ”rullande” av fiskpinnarna när hon höll på, men hon skötte sig bra. Däremot så fegade jag ur att låta henne göra momentet med att doppa i vispat ägg 😉

  5. Erika skriver:

    Det låter bra. Perfetionisten i mej har fått flytta in i garderoben sedan barnen kom. Det är jättekul att baka och laga mat tillsammans, så det här får de såklart vara med på. Blomkålspuren, lät så god, och stavmixer…det är ju kul att köra så den ska också testas. 🙂

    Får man spinna off lite? Har fått en ”beställning/önskning” av en kollega på Leila´s: Devil’s food chocolate cake. Någon som testat den? Är den god?

  6. Elin skriver:

    hm ,jag har inte testat den, vet att jag läste om den på någon blogg, men minns inte var… visst är det den med hasselnötter och mörk choklad?

  7. […] Blomkålspuré att servera tex till fisk […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *