| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av torsdag 24/07 2008 kl. 22:41 10 kommentarer

Lavendelkakor med citron

I trädgården blommar lavendeln för fullt och från att ha varit väldigt skeptisk till att ha den i maten så har jag börjat uppskatta den mer och mer. I Frankrike har jag ätit både kyckling och creme brulé smaksatt med blommorna. Bådaatt rekommendera och här är en variant där småkakor är smaksatt med just lavendel. Vaniljsmaken kanske inte märktes så mycket men citron passar bra till lavendel. En del fikagäster har rynkat skeptiskt till kakan, men faktiskt så har flera frågat efter receptet, så här kommer det!

LAVENDELKAKOR MED CITRON (en plåt)

  • 2 tsk lavendelblommor
  • rivet skal från en liten citron
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl socker
  • 1 msk sirap
  • 1 dl smör-&rapsolja
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Hacka lavendelblommorna fint.
  3. Riv citronskalet fint.
  4. Blanda mjöl, bakpulver, socker, lavendel och citronskal i en bunke.
  5. Häll i sirap och smör-&rapsolja. Arbeta ihop till en deg som går att ”rulla ut”.
  6. Forma degen till 2-3 längder och lägg dem på plåt. Platta till dem lite.
  7. Om du vill kan du strö lite av lavendelhacket ovanpå.
  8. Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 10-12 min i 175 grader.
  9. Skär de varma längderna till sneda kakor.

Liknande inlägg:

Tipsa / Skriv ut / Bokmärk:

10 svar till “Lavendelkakor med citron”

  1. Charlotte skriver:

    jobbar just nu extra på en restaurang med honungstema på många rätter (MELI i Baltimore) De serverar ett kanongott smör till sitt bröd ; honung- och lavendelsmör. Det är såååå gott… borde vara lätt att göra själv. Bara att tillsätta lite god honung och lavendel till smör och mixa. Pröva!!!

  2. Marias Kakburk skriver:

    Va spännande med lavendel i 🙂

  3. Petra skriver:

    Blir jättesugen eftersom jag älskar lavendel (åtminstone doften, har inte provat att äta det). Men var hittar jag lavendel ämnad för matlagning? Tips mottages tacksamt.

  4. Charlotte skriver:

    Vad jag vet är det vanlig lavendel som torkas och används för matlagning – har jag fel? Bäst är väl att använda egenodlad.. Har även sett små fina burkar med lavendel i delikatessaffärer och caféer…

  5. Elin skriver:

    jag vet att jag har sett torkad lavendel i kryddburkarna på Granit men fråga runt bland vänner och bekanta annars, alltid är det någon som har lavendel växeri trädgården, fina plantor finns annars uppdrivna på tex Plantagen, eller kolla i blomsteraffären 🙂

  6. Petra skriver:

    Jag går och kollar på Granit, ligger här i närheten. Tack för tipset!

  7. Hon som gick skriver:

    Kakorna är jättegoda – bakade ett gäng idag. Funderade lite på om det är de torkade blommorna man ska använda el de som fortfarande blommar?
    Jag tog lite av varje och det blev bra.

  8. Elin skriver:

    jag har ju bara färska blommor här hemma, svårt att säga skilnaden, men jag tror båda går lika bra, kanske att de färska är lite ”fluffigare” så det kanske går åt mindre av de torkade…

  9. Daniel skriver:

    Tjena Morss Till skillnad från mig så ligger ni i och bakar som vanligt. Jag hoppas ni haft en skön sommar alla tre 😀 Ha det så bra mvh Daniel Kakorna låter spännande by the way

  10. kinna skriver:

    Lavendelbiskotti med mörk choklad och glass med lavendel är supergott så jag kan förstå om dina kakor gett mersmak. =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *