Pappas köttfärs- och potatissoppa

Kyla och mörker sätter genast igång min längtan efter kryddstarka och mustiga soppor. Särskilt i november då det inte hinner bli dagsljus innan det är kvällsmörkt. Sopporna kan vara med eller utan kött. Och jag äter dem så klart tillsammans med ett gott bröd.

Pappa har gjort den här soppan sedan långt innan jag flyttade hemifrån. Det urrivna receptet hängde på en anslagstavla i köket i föräldrahemmet i en massa år, men nu tror jag att pappa gör den på frihand. Eller åtminstone har sparat receptet i en pärm. Till soppan serverar pappa alltid långfranska och brödets kantbitar är ibland upphov till små fighter. Särskilt när lillebror är på besök. Männen i familjen påstår nämligen att de där kantbitarna är delikatesser och är således väldigt eftertraktade.

Soppan går snabbt att laga och funkar finfint en dag mitt i veckan då tiden i köket inte riktigt räcker till långkok.

Soppa

Till två personer behöver du:

1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
4 potatisar
1 gul el. röd paprika
3 hg nötfärs
1 liter vatten
2 köttbuljongtärningar
2 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar
ca 1 krm cayennepeppar
en nypa salt

Gör så här:

Skala potatisen och skär den i kvartar eller mindre. Skär även paprikan i bitar. Finhacka lök och vitlök och fräs den sedan i lite margarin. Tillsätt potatisen och låt fräsa i ytterligare ett par minuter. Smula ner bulongtärningarna och häll över vattnet. Rör runt ordentligt, så att buljongtärningarna löses upp. Tillsätt paprikapulver, tomatpuré, svartpeppar, cayennepeppar och lite salt. Låt koka under lock tills potatisen är klar (tiden beror så klart på hur stora potatisskivorna är, men ca 15 minuter är rimligt). Bryn nötfärsen, lägg den och paprikan i soppan och låt koka ytterligare ca fem minuter. Servera tillsammans med en klick yoghurt och ett gott bröd.

Soppa

Soppa

5 kommentarer

  1. Bästpappan

    Det är nog på sin plats, att komma med en liten rättelse.
    Det är inte långfranska som gäller, utan FORMFRANSKA och det är en rätt stor skillnad. :mrgreen:

  2. M i m m i s | D e s i g n

    Mycket gott recept! Jag lagade denna soppa igår och la till morötter och broccoli. Det blev en hit i familjen!

    Tack för receptet 🙂

  3. Helena

    -> Mimmis Design: Vad roligt att soppan gick hem! Smart att ha i morötter och broccoli. Det är nästan det bästa med soppa; att det oftast går att ha i de grönsaker som man tycker om.

  4. Tre tjejer i köket » Köttfärssoppa med rotfrukter

    […] ifrån, fixade och trixade och kunde sedan nöjt konstatera att soppan blev riktigt bra. Ganska lik den här soppan som jag skrev om för ett år sedan (med ungefär samma tanke om mörkret och hösten, jag är inte […]

  5. Bertta

    Satans god soppa!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.