Fetaostbröd med ajvar relish

Förra veckan bjöd på en riktig utmaning i köket. Det lilla sockergrynet matvägrade för första gången i samband med en ilsk maginfluensa. Jag är ju van vid att hon äter allt men helt plötsligt så gick det inte alls.

Men så lyckades jag med en riktig bensvepare. Nämligen doften av nybakat bröd. Hon högg in på tre skivor på raken och sedan dess så är ordning återställd här hemma. Det ena brödet blev smaksatt med myntasås och den andra med het ajvar relish. Oväntat så gillade hon den sistnämnda bäst. Kryddor går alltså hem som vanligt!

Fetaostbröd, två stora bröd på en bakplåt

  • 1 paket jäst
  • 5 dl mjölk
  • 14-15 dl mjöl
  • 75 gram mjukt smör
  • 1-2 tsk salt
  • 2 msk honung
  • 1 pkt fetaost (200 gram)
  • drygt en dl ajvar relish (eller myntasås)
  • ev lite flingsalt ovanpå innan gräddning
  1. Värm mjölken till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig.
  3. Tillsätt smör, salt, honung och nästan allt mjöl och använd resten till utbaket. Jobba ihop degen.
  4. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 40 minuter.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Dela degen i två delar,
  7. Kavla ut varje deg ganska tunt med det mjöl som finns kvar till en stor rektangel.
  8. Smula hälften av fetaosten på längden respektive rektangel och ringla även över ajvar relishen som fyllning.
  9. Rulla ihop degen på längden och dela den sedan på mitten. Sno ihop den till en kringla och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Dra några streck med en vass kniv över bröden.
  10. Pensla med vatten och strö ev lite flingsalt på.
  11. Låt jäsa igen i ca 20 minuter.
  12. Grädda först 5 minuter i 250 grader och vrid sedan ner temperaturen till 200 grader. Fortsätt att grädda i ca 25 minuter.

nybakat är bäst!

9 kommentarer

  1. Oskar

    De där groparna över knogarna är bedårande. Om man nu får säga så till en dam.

  2. Elin

    Haha, då har du inte sett vecken som är mitt på underarmarna och mitt på vaderna. En tänkbar t-shirt skulle kunna vara ”nybakat bröd byggde denna kropp” 😉

  3. Lena

    Du har glömt att skriva hur mycket mjöl det ska vara. 🙂

  4. Linnéa

    Åh de här brödet brukar jag baka när jag gör soppa. (eller när vi är sugna på nått gått bröd till maten) En stor favorit är att fylla med pesto! Jag gör alltid minst ett sånt varje gång! Och de är ju så underbart lätta att göra!! Helt klart favoritmatbrödet!

    Har man en halvtorr bit kvar är det supergott att steka på det i lite olja. Passar perfekt till en sallad!

  5. Per

    Hur mkt smör ska det vara då………det står nämnt i texten men inte bland ingredienserna…

  6. Elin

    oups, 75 gram smör ska det vara, hoppas att jag inte sabbade brödbaket nu! 😳

  7. Per

    Jag chansade på 75…..verkade vara lagom proportion och det blev gott:)

  8. Myntasås till lammstek » Tre tjejer i köket

    […] omgång klar att användas i kylskåpet. Den passar fint till bulgursallad i olika varianter, i brödbak, eller till att toppa pizzan med aubergine och fetaost med . Men oftast serveras myntasåsen som […]

Lämna ett svar till Per Avbryt

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: