Sparrissoppa

Det här är en gammal favorit, från matbloggens allra första tid, som förtjänar lite tid i rampljuset. En sparrissoppa som fungerar alldeles utmärkt som både förrätt (smakrik och tuff, liksom) och varmrätt (med ett gott bröd och lite färskost).

Jag har funderat på det här med soppa. Jag gillar det verkligen och allra helst på vintern, men av någon anledning blir det inte av att jag lagar soppa så ofta. Det är lite som att använda kjol (och nu kanske våra manliga läsare inte riktigt hänger med i svängarna…). Kjol är ett alldeles utmärkt klädesplagg, men jag använder det alldeles för sällan. Dels för att jag inte har så många och dels för att jag ibland inte hittar lämpliga överdelar. Med soppa är det samma sak; jag har för få bra recept och det känns ibland lite trist att bara ha bröd till. Långsökt liknelese kanske…

Till fyra portioner (eller två varmrättsportioner) behöver du:

1 gul lök
1 liten vitlöksklyfta
2 potatisar
1 burk grön sparris
1 dl gröna ärtor
saften av 1/2 citron
2 msk lätt creme fraiche
5 dl grönsaksbuljong (tärning + vatten)
2 dl mjölk
en gnutta salt
vitpeppar
cayennepeppar
ev. gräslök till garnering

Gör så här:

Finhacka lök och vitlök. Fräs löken i en kastrull utan att det tar färg. Skala och tärna potatisen. Dela sparrisen i mindre bitar och spara översta knoppdelen till garnering. Fräs alltsammans och häll sedan på hälften av buljongen. Koka soppan på svag värme i 15–20 minuter eller tills potatisen är mjuk. Tillsätt ärtorna och låt dem koka med de sista 5 minuterna. Mixa soppan med stavmixer, så den är helt slät. Tillsätt creme fraiche och citronsaft. Smaka av med salt, peppar och tillsätt resten av buljongen så att soppan får den konsistens du vill ha. Värm mjölken i micron och vispa den till skum med visp. Skeda skummet över soppan. Dekorera med sparrisknopparna och cayennepeppar eller hackad gräslök.

Sparrissoppa

4 kommentarer

  1. Maria

    När jag ser grön sparris kommer jag att tänka på det programmet när Jamie Oliver skulle lära ungdomar att laga mat (tror de som lyckades bra fick jobba på hans restaurang sedan?). En kille som skar grön sparris i bitar slängde knopparna i soporna! 😯

    Känns som att den här soppan måste få en revival här hemma också…

  2. Karolina

    God soppa! Kul med en ny som har förutsättningar att bli en “gammal favorit”.

  3. Annika

    Lagade den till mig själv för att ha en liten mysstund här i lyan. Viktigt att inte mixa den bli helt slät. Viktigt att ta vara på “primörerna” ändå….men, vilken soppa. Nästa gång blir den akompanjerad av vit linneduk, vinglas å gott sällskap….

  4. Ugnsbakad hoki med sparrissås » Tre tjejer i köket

    […] en god sås som passade riktigt bra till fisken. Såsen är förresten väldigt lik min favorit sparrissoppan i […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.