Glassbiskvier
Minsta förberedde mandelkakorna. Toppade dem med en vaniljglass och frös om i 30 minuter. Sedan doppades de i mörk choklad och frystes om på nytt. Jättegoda! Och gulligt att hon gjorde dem på mors dag. Receptfynd från Buffé. Behöver nog börja praktisera vanliga biskvier när jag tänker efter.
Glassbiskvier
ca 10 stycken
-
- 150 gram mandelmassa
- 1/2 dl hackad mandel
- 1/2 dl strösocker
- 1 äggvita
- minsta nypan med salt
- 5 dl vaniljglass
- 200 gram mörk choklad (70%)
- 1 1/2 msk neutral olja t ex rapsolja
KAKORNA
- Riv mandelmassa fint med rivjärn och hacka mandel fint.
- Blanda mandelmassa, mandel, strösocker, äggvita och salt till en jämn massa.
- Doppa händerna i vatten och rulla 10 bollar och placera på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Platta till bollarna tills de är ca 1 cm höga.
- Sätt ugnen på 175 grader. Grädda i mitten av ugnen 12–15 minuter tills kakorna har fin färg. Låt svalna på plåten.
MONTERING
- Vänd på kakorna och skopa på en kula glass och tryck till lite så att det når kanterna. Frys i minst 60 minuter.
- Smält choklad. Rör ner oljan.
- Doppa ner glassen i den smälta chokladen tills det når runt kanten av kakan. Skaka försiktigt av överflödig choklad. Garnera med lite hackade nötter snabbt innan chokladen stelnar.
- Ställ in i frysen minst 30 minuter innan servering.