En fantastiskt god förrätt: makens gröna soppa

Ett par veckors paus i middagslagandet har givit ny inspiration i köket. Åtminstone för maken som har levererat riktigt goda middagar den här veckan. Igår, gjorde han en riktig god tre-rätters där förrätt var en sagolikt god soppa. En sådan där soppa som smakar som om det är hur många ingredienser som helst inblandade och som om det krävt en massa krångliga moment.

Så får man det där diffusa svaret från honom: “jag mixade gröna ärtor med grönsaksbuljong”.

Jamen vad mer? “Ja det är en klick creme fraiche också”.

Alla som matbloggar vet att sådana här diffusa recept bara orsakar mer frågor! Så vad vi kom fram till var följande.

Grön ärtsoppa

  1. Koka ca 500 gram gröna ärtor ett par  minuter i 500 ml grönsaksbuljong.
  2. Sila av nästan all buljong men spar i separat kärl.
  3. Mixa ärtorna slätt.
  4. Späd med buljong och mixa på nytt till önskad konsistens. I samband med detta, mixa även i 6 blad mynta.
  5. Servera soppan med en klick créme fraiche och ringla lite av din finaste olivolja ovanpå innan servering.

Vad vi hade till? Bubblande cava och ostgratinerat levainbröd. Det blev en riktig bra förrättskombo!

Varmrätten syns för övrigt ovan till höger. Timjankyckling, mandelpotatis, bondbönor, sidfläsk och skysås. Full poäng på den. Efterätten var en magisk chokladfondant som jag återkommer om en annan dag eftersom den förtjänar ett eget inlägg.

 

4 kommentarer

  1. Kim

    Sådär brukar jag också göra! Och gott som tusan blir det. Speciellt om man har lite parmesanost att toppa med också.

    1. Elin

      Visst blir det! Gröna ärtor är underskattat 🙂

  2. Chokladfondant » Tre tjejer i köket

    […] (Ja jag vet! Jag har lite svårt att hinna med matbloggen om kvällarna just nu!) avslutade vi lördagsmiddagen med en ypperligt god chokladfondant. Jag gjorde absolut ingenting ska tilläggas, det var maken som […]

  3. Förrättstips till påskmiddagen – Ärtsoppa och pannkakor 2.0-versionen » Tre tjejer i köket

    […] Den här gröna ärtsoppan är otroligt enkelt att göra och receptet hittar du här. […]

Lämna ett svar till Kim Avbryt

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.