Junikalas 2012

När jag var liten var det alltid strålande sommarväder när jag fyllde år i mitten på juni. Tårtan åts alltid ute på altanen och solen sken.  Eller var det verkligen så? Förmodligen inte, men av någon anledning minns jag bara de soliga födelsedagarna.

De senaste åren har det varit lite si och så med sommarvärmen på min födelsedag, men i år hade jag vädergudarna på min sida. Att kunna grilla och t o m sitta utomhus och äta utan att hela tiden vara beredd på att rusa in, kändes lyxigt. Jag hade förberett den mesta maten innan och t o m bakat både bröd och tårta. Är det ett ålderstecken att jag, som ju är en bakanalfabet, tog mig an två bakprojekt på en dag? Det är ju mer än vad jag tidigare gjort per år.


Det fina glaset med fjädern på fick jag i present av Elins äldsta dotter S

Födelsedagsmeny

 • Grillad lax kryddad med citron, dill och gräslök
 • Grillad färskpotatis
 • Grillad sparris
 • Tomatsallad
 • Kall sås med dill, senap och citron
 • Gräslökssmör
 • Portionsbröd fyllda med svarta oliver och Västerbottensost
 • Hallonmarängtårta

Så här gjorde jag:

Laxen (ca 1,8 kg till 8 personer)penslades med olivolja och kryddades med salt, svartpeppar och saften från en citron strax innan den grillades med skinnsidan neråt. Efter 15-20 minuter var laxen klar (vi dubbelkollade med termometer, 55 grader) och då strösslade jag över finhackad dill och gräslök.

Tidigare på dagen hade jag kokat färskpotatis nästan klar. Potatisen lades på grillen samtidigt som laxen (det går också bra att göra dem i ugnen) och jag kryddade dem med flingsalt och ringlade över olivolja. Potatisen är klar när den är varm och har fått grillyta. Supergott till allt möjligt!

Att grilla sparris är enkelt. Tänk bara på att de är godast när de fortfarande är lite knapriga. Ha lite flingsalt och olivolja på när de är färdiggrillade.

I tomatsalladen hade jag olika sorters tomater, salladslök, finhackad persilja, olivolja, salt och svartpeppar. Gör salladen minst en timme innan servering så att den hinner gotta till sig.

Till lax är en kall sås med dill både enkelt och gott. Jag blandade 5 dl lätt creme fraiche, 2 tsk grovkornig senap, 1 tsk majonnäs (öka mängden om du är en majo-älskare), saft från 1/2 citron, lite salt och vitpeppar och ca 1 1/2 dl finhackad dill. Såsen blir allra godast om den görs i förväg och får stå kallt i ett par timmar innan det är dags att äta.

Gräslökssmöret är gott att ha både på laxen och potatisen. 125 g smör räckte gott och väl och jag blandade det med 1/2 dl finklippt gräslök, saften från 1/4 citron och lite salt. Om jag hade haft gott om tid hade jag rullat smöret i lite plastfolie, lagt det i frysen och sedan skurit piffiga smörsskivor. Istället fick det bli smör serverat i en skål.

Portionsbröden med oliver och Västerbottensost gjorde jag enligt det här receptet. Efter att jag hade knådat ihop degen kavlade jag ut den tunt och strödde på 1 dl hackade svarta oliver och 1 1/2 dl riven Västerbottensost och rullade sedan ihop degen på samma sätt som när man gör kanelbullar. Degrullen skars sedan i bitar som lades i formar. Tänk på att inte göra bröden för stora, för då är risken stor att de inte gräddas klart i botten. Efter att brödet jäst under bakduk i ca 30 minuter, strödde jag över lite flingsalt och finhackad rosmarin och gräddade sedan bröden i ca 30 minuter i 200 grader. Så enkelt att t o m jag lyckades!

Till maten drack vi Prosecco Pizzolato (nr 7870) , vatten, Päronad (läs Elins blogginlägg här) och Hallonad.

Hallongmarängtårtan då? Jo, jag tänkte att tårtan som min svåger gjorde till svärmors 70-årsmiddag var så löjligt god att jag bara var tvungen att svänga ihop en själv. Nu blev den dock inte lika tjusig som svågerns, men jag tror att den smakade lika gott. Recept på hallonmarängtårtan finns här.


S och E garnerar tårtan med hallon och björnbär

Mitt misstag var nog att jag bredde ut smeten lite för tunt, vilket gjorde att tårtan knappt höll ihop och dessutom blev så stor att det inte gick att bre grädde på sidorna. Det vägdes dock upp av att tårtan garnerades så tjusigt av Elins två äldsta döttrar. 🙂
Hallonmarängtårta till ca 10 personer

Innan vi åt tårta blåste vi såpbubblor. Det hör junikalaset till! 🙂

3 kommentarer

 1. Katarina

  Så mycket gott! Och grattis på födelsedagen!

 2. Martina

  Mmmm, allt ser riktigt gott ut men dom där portionsbröden skulle jag vilja smaka på!

 3. matologi

  Vilken sommarmeny. Älskar svensk sommarmat, och helgrillat är alltid bäst. Gräslökssmöret snor jag.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.