Tävling: Vinn ett ex av “Svenska Ostar”!

I kokboken “Svenska Ostar”  spelar de klassiska svenska hårdostarna Präst, Grevé, Herrgård, Svecia och Hushållsost huvudrollerna. Katja Palmdahl har gjort recept som passar både till vardag och lite festiligare tillfällen. Flera av rätterna är dessutom utmärkta på ett buffébord.

“Frasiga oststänger och värsta kräftsoppan” (på bilden nedan) ser jag fram emot att prova när jag har ett fungerande kök igen.


Foto: Tomas Yeh

Som en bonus finns det dessutom ett dryckestips till varje recept. Vilken service!

Även om jag är hopplöst förälskad i parmesanost byter jag då och då ut den italienska osten mot en lagrad Svecia eller tuffingen Västerbottensost. De svenska ostarna har kanske kommit i skymundan i vår iver att jaga efter godsaker utomlands. På Ostfrämjandets sajt finns flera recept med svenska ostar gjorda av bl a Markus Aujalay, Fredrik Eriksson och Malin Söderström.

Serranorulle med Grevé och hasselnötter och ostmuffins med ruccola, Präst och kesella (på bilden nedan). Goda tilltugg!


Foto: Tomas Yeh

Tävling!

Missa inte chansen att vinna ett av totalt fem exemplar av “Svenska Ostar”!  Berätta vilken ost du skulle välja att äta om du bara får frossa i en enda ostsort resten av livet. Motivera gärna!

Lämna ditt svar i kommentarsfältet senast fredag 28/5  kl 23.59.  Bland dem som har svarat utser vi fem vinnare. Var noga med att ange rätt mailadress så att vi kan kontakta dig om du vinner! Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Vi kan tyvärr bara skicka vinster inom Sverige.

Tack till Svensk Mjölk som har bidragit med vinsterna!

 1. Nikolina Dalla Torre

  Jag skulle helt klart välja Västerbottenost. Den är så extremt användbar i matlagning och dessutom en riktig höjdare på alla typer av bröd och kex.

 2. Daniel Östman

  Skall det vara en Svensk ost är det helt klart Västerbottenost. Denna helt unika ost som man bara inte kav vara utan och samtidigt kan använda till allt.

 3. Anna

  Jag skulle helt klart välja Kvibille Cheddar! Den godaste osten som finns! Så mjuk i smaken samtidigt samtidigt som det blir en smakexplosion i munnen 😛

 4. pipopp

  En enda ost för resten av livet? Det låter som rena tortyren, det finns ju så mycket gott. 😯
  Men OK, just nu skulle valet bli Vit Kaprin, den svenska, hårda getosten.
  Den står för alla de nya minimejerierna som kommit i norra Sverige och kämpar på med entusiasm och hantverkskunnande.
  Smaken är oftast rätt mild, men ändå getkaraktär. Riktigt vällagrad är den vansinnigt god med någon marmelad.

 5. Anne

  Jag väljer en lagrad grevé. Gott i matlagning, på morgonmackan och det godaste drinktilltugget: tärnad grevé med honung, balsamvinäger, lite rapsolja, hackad basilika och pumpakärnor.

 6. Helena Larsson

  Jag skulle nog ta prästosten. Den har blivit standard hemma hos oss. Ungarna äter den i stora bitar. Grevé (lagrad förståss) i all ära – men prästen vinner l längden.

 7. Hanna

  Vet ni, jag skulle faktiskt välja en hushållsost. Det låter kanske lite trist, men jag tänker att bara för att man är snäll behöver man inte vara mesig.

 8. Anne-Helen Ericson

  Ost – ett måste i livet. Instämmer helt med ovantående kommentar att det är svårt att hålla sig till en sort. Jag älskar getostar men bland hårdostarna är Västerbotten en stor favorit. Eller varför inte en 1878 Reserva från Falbygden, en präst lagrad i 24 månader. Den går inte av för hackor!

 9. Linda

  Åh det skulle bli någon långlagrad ost med mycket smak, kanske Kvibille Cheddar ost, den gillar jag, huvudsaken är att det är smak på den

 10. Marlen

  Jag älskar ost och även svensk ost, men skulle jag vara tvungen att bara få frossa i en enda ostsort resten av livet så skulle det bli den italienska osten Rabiola Tre Latti den är tillverkad av get- får- och komjölk och har en riktigt god syrlig smak. En klar favorit.

 11. sejoke

  Brillat Savarin en fet ost som är rik på smak och lagom krämig i sin konsistens.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Brillat_Savarin

 12. Maria

  Utan att tveka: gruyère! Min favoritost, och är strålande att äta både som den är (i bita) eller hyvla tunnare ❗

 13. Karin

  Jag är ju hopplöst förälskad i mozzarella, det är något speciellt med konsistensen och den milda smaken, trådarna som blir när man har den i matlagningen, eller combon med tomaterna och basilikan, oljan som blir vackert grön när den ringlas över, och så kan ju få pizza också…

 14. Ellen

  Tveklöst: Roquefort! Denna fantastiska skapelse: krämig, salt och alldeles, alldeles underbar. Drottningen av grönmögelostar, inte jämförbar med några svenska alternativ… Passar på bröd, i mat, i sallader eller att äta precis som den är.

 15. Martina

  Jag tycker ju att parmesanosten är outstanding. Får man tag i en riktigt bra sort, skär av en bit och har ett glas rött vin tillhands så finns det nog ingen bättre njutning! 🙂

 16. Birgitta

  Kalla mig trist men i längden finns det inget som slår en vällagrad prästost. Faktiskt. Ta min choklad, häll ut mitt rödvin men RÖR INTE MIN PRÄSTOST!

 17. Jenx

  Lever lätt utan till och med de vanliga påläggsostarna bara jag får behålla min brie. Ett halvt kilo slinker ner utan problem så jag får inte lördagsgodis numer, jag får lördagsost…

 18. Johanna

  Även om den ost vi blev “pålurade” under vårt senaste besök på Taylors and Jones, den fullständigt underbara Snowdonia Black Bomber, slår ut väldigt mycket så vinner ändå halloumi i längden. Mitt liv skulle bli ofantligt mycket fattigare utan halloumi…stekt, grillad, i salladen, bara som den är, eller som till middagen idag som panering på kycklingfilén. Halloumi addict? Jepp jepp!

 19. Karin

  Det är ju inte ett lätt beslut… Dock faller mitt beslut på västerbottenosten som är god på mackan, i maten, på ostbrickan. Den kan vara med i många olika sammanhang och jag tycker den lyfts fram lite olika i smak beroende på sällskapet! Därför blir den min favorit!

 20. Jessica

  Jag är ett stort fan av Greveost, gärna lagrad med mycket smak. Det har varit min favoritost ända sedan barnsben. En nötig, god smak som passar till det mesta. Ett ledord har varit: ju större hål, desto godare!

 21. Filippa

  Ja, det finns ju så många ostar här i världen, gorgonzola, mozzarella, parmesan, halloumi, cheddar och manchego. Men måste jag välja så blir det en svensk vit Caprin. En svensk vit getost. Smaskens !

 22. Johanna

  Åhh, ost är ju oumbärligt! 😆 Men om jag bara får välja en måste det bli dagens favorit, Grevé, den är god till allt.

 23. Ida

  Jag skulle välja halloumi! går att variera bra & är god som den är eller varm!
  går att marinera o smaskiga marinader eller smaksättas med några droppar citron.

  i love it, smaken & konsistens är ljuvlig!

 24. Inoka

  Favoritosten är Västerbottenost så klart! Nu när vi har flyttat till Norge så blir det mindre av den för här finns den inte. För att den ska “räcka” länge så bara luktar jag på den ibland 🙂 Den är underbar på en rostad macka med lite små tomater till.

 25. Karin

  Parmesanost!! I bit med ett glas rödvin. Riven i massor över pastan. Mumma!!

 26. My Witt

  Jag älskar en god Taleggio men om jag ska se till att det ska vara en ost som ska användas till allt måste jag säga Grevé. Jag vill ha den vällagrad och är lite lokalpatriot när jag väljer Hälsingegrevén som jag tycker är väldigt god, både på mackan, som tilltugg eller i maten.

 27. Karin

  Oj, oj väldigt svårt, men jag återvänder alltid till Västerbotten. Den är svårslaget god på nybakat bröd, funkar i alla former av matlagning och inte minst är den smaskens till ett glas rödvin. 🙂

 28. Terhi

  Jag skulle ha svårt att välja en ost, men om jag absolut var tvungen så skulle det stå mellan en västerbotten, för att den är så god som den är, i pajer, riven i sallad, till rödvin, med choklad, med jordgubbar, eller fetaost, för att den ochså är så himla god, som den är med tomater, lök och en god olivolja ringlad över, i sallader, med pasta, som fyllning i tex kyckling el fläskfilé, till rödvin. Vilken ost vinner då? Helt klart är det inte, men, jag lutar åt västerbotten. Tough call.

 29. Lisa

  De godaste ostar jag smakat tillverkades i Söderås, Rättvik. Härliga ulliga får gav mjölk som förädlades till bl a Söderås Blå; en LJUVLIG blåmögelost, och till en himmelsk fetaost. Att bryta en stor bit av den naturella fetan över en grekisk sallad eller att lägga den marinerade diton i lyxiga varma mackor mmmm…! Tyvärr görs inte dessa godsaker längre. Dock köper jag fortfarande med glädje ostar från små mejerier runt om i landet – härliga att smaska på både på resande fot och som ätbara souvernirer vid hemkomsten.
  Med andra ord – jag kan inte välja en enda sort!!!!

 30. Kersti

  Jag skulle välja Marsvinsholms herrgårdsost. Inte för tam utan med hög smak och bra konsistent. Den kan man äta som den är och använda i matlagningen, t ex i en ostpaj. Det enda felet med osten är att den inte finns längre!

 31. Marie

  Jag skulle helt klart välja en vällagrad prästost om jag var tvungen att hålla mig till endast en ostsort. Den är strålande på mackan, men minst lika bra blir det i en ost och skinkpaj, eller i ostsåsen till en smarrig lasagne!

 32. Victor Ollen

  Blenda från Oviken Ost, vårt bästa svenska mejeri.
  Annars är en 18-månaders Svecia (gärna från Falbydgens) en bortglömd juvel i vår svenska ostkultur.

 33. Maria

  Som gravid får jag göra avkall på viss mat, vissa ostar bland annat, såklart inget jag finner outhärdligt men när jag tänker på ost, längtar efter ost är det smaken av Taleggio som dyker upp i mun och minne.