Junikalas 2009

Till årets födelsedagskalas kämpade jag verkligen för att ta mig ur det sedan länge upptrampade italienska spåret, men utan någon som helst framgång. Eftersom oliver, kronärtskockor och annat italienskt plock är det bästa jag vet är det svårt att inte bjuda på just sånt.

Helstekt fläskfilé är bra kalasmat. Efter tillagningen fick fläskfilén gotta sig i en marinad med vitlök, soltorkade tomater och färsk basilika över natten.

Marinad till tre fläskfiléer:

8 tsk olivolja
1 tsk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
4 skivor soltorkade tomater
en massa färsk basilika
salt
svartpeppar

Gör så här:

Finhacka vitlök, soltorkade tomater och basilika. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar. Häll över skivad fläskfilé och låt stå i kyl över natten. Glöm inte att ta fram fläskfilén i god tid före servering, för den smakar som bäst när den är rumstempererad. Pynta med cocktailkapris och färsk basilika.

Till fläskfilén serverade jag en potatissallad gjord på färskpotatis (en av fördelarna med att fylla år i mitten på juni!), cocktailtomater, salladslök, färsk oregano, olivolja, salt och svartpeppar. Och en sallad på ruccola, maché, cocktailtaomter, inlagda kronärtskockor (hela), oliver (gröna från Grekland och små svarta från Ligurien i Italien) och olivolja. En senapsvinägrett, bröd och färskost blev pricken över i:et.

Till dessert blev det jordgubbar i prosecco från boken Italienska desserter.  Jag hade i citronmeliss och lite grand socker i gelén och serverade  en vaniljpimpad mascarpone till. Till barnen blev det jordgubbar och glass!

Flera av presenterna innehöll förresten luncher och middag på restaurang. Är inte det bland det bästa man kan få? Perfekt present för mig, hur som helst! 😛

7 kommentarer

 1. Emilies Skafferi

  Italiensk mat är väldans god så jag förstår att det är svårt attt låta bli den:) Maten ser väldigt god ut.

 2. Ulrica

  Helena- För det första grattis så här i efterskott på födelsedagen!
  En liten fråga, ska man använda soltorkade tomater i olja eller den torra varianten i det här receptet? Det såg helt underbart gott ut!
  Sommarhälsningar/ Ulrica

 3. Helena

  -> Ulrica: Tack! Jag använde tomater i marinad och tror att det är absolut godast med lite extra smakskjuts! 😛

 4. Ulrica

  Tack för svar! Ska definitivt testas i sommar.

 5. Josefina

  🙂 Gott … Ett par frågor ang fläskfilén: man steker den alltså först – okryddad? – och lägger den i marinad eftråt? Ska den fortfarande vara hel då den ligger i marinaden, eller i skivor?

 6. Helena

  -> Josefina: Jag kryddade fläskfilén med salt och svartpeppar, brynde den i stekpanna och skjutsade sedan in den i ugnen. När den var färdgigrillad skivade jag den, hällde över marinaden och lät stå över natten. Liten insats – god fläskfilé! 😀

 7. Josefina

  tack! den ska jag göra till min 40års-fest! 😛

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.