Pastarullar med kronärtskockor och bladspenat

Kombinationen pasta och kronärtskockor kan inte bli fel, så när jag såg ett recept på den här rätten i  kokboken “Äkta italienskt” blev jag sugen på att göra en egen variant. Fyllningen kokar du lätt ihop och det enda pyssliga är egentligen att fixa ihop rullarna.

Jag har ofta en hel vitlöksklyfta i t ex tomatsåser och röror, men väljer att ta bort den innan jag serverar. Riktigt fiffigt för dem som har en ömtålig mage (som jag), men som ändå vill ha (och klarar av) lite mild vitlökssmak i maten.

Den här gången gjorde jag pastarullarna på en sats hemmagjord pastadeg, men fick ganska mycket deg över (som vi gjorde papardelle av och åt till köttfärssås dagen efter – pastadegen klarar sig bra i kylskåp över natten). Fyllningen räckte till sex ganska smala rullar. Ett paket färska lasagneplattor blir nog lagom till kronärtskocksröran.

1 paket färska lasagneplattor
4 kronärtskockshjärtan
6 champinjoner
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
ca 35 g bladspenat (1/2 tråg)
1 msk finhackad färsk oregano
salt
svartpeppar
2 dl matlagningsgrädde
ca 2 msk riven ost (parmesan eller Västerbottensost t ex)

Gör så här:

Skär kronärtskockorna i kvartar och champinjoner i mindre bitar. Finhacka schalottenlöken. Fräs tillsammans med en hel vitlöksklyfta i lite olivolja. Krydda med salt, svartpeppar och oregano. Tillsätt hälften av grädden och låt puttra i ett par minuter. Lägg i bladspenaten och låt kastrullen/pannan stå kvar på värmen tills bladspenaten har mjuknat. Ta upp vitlöksklyftan.

Fördela fyllningen på pastadegen. Rulla ihop och lägg med skarven nedåt i en ugnsfast form (oljad). Häll över resten av grädden, toppa med osten och lite nymald svartpeppar. Grädda i ugnen, 225 grader, tills pastarullarna har fått fin färg (ca 20 minuter). Servera tillsammans med en sallad.

7 kommentarer

 1. Erika

  Oj vad gott det såg ut! Det där vill jag testa, men jag kör nog på köpta lasangeplattor. Hur många portioner räckte det till?

 2. Helena

  -> Erika: Köpta lasagneplattor funkar alldeles utmärkt! Med en sallad till räckte pastarullarna till två personer. Hoppas att det ska smaka!

 3. Ann-kristinS

  ser verkligen gott ut 😛

 4. Jennie/Kalasgott

  Mums vad gott det är med pastarullar! Den här varianten låter absolut supergod! 🙂

 5. Erika

  Det blev både mycket och gott. 8 små rullar blev det och det räckte mer än väl. Fast jag ville ha det lite mer såsigt och rörde ihop en kall sås av creme fresch och tacosås, det passade bra till. 😀 Jag körde på kornärtscocksbottnar som fanns på Ica i konserv. Var det såna du menade, eller de där med “bladigheterna” kvar som brukar vara inlagda och finnas på pizza? Det här var supergott och väldigt enkelt!

 6. Charlotte

  Erika – de där med “bladigheterna” kvar som brukar finnas på pizza heter hjärtan – och är de som anges i receptet här. De du använde är bottnar. dock tycker jag att bottnarna är mycket godare än hjärtan – de är lite krämigare och mer “avokado-lika” i konsistensen..

 7. Erika

  Tack Charlotte! En fråga till bara, när vi äter kokta kronärtskockor så ta vi bort de innersta bladen och bortstet/skägget närmast botten. Men på hjärtanen är det kvar då?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.