Matnostalgi

Jag gjorde en rejäl rensning bland gamla recept för ett litet tag sedan och hittade en massa urklipp, handskrivna recept och gamla mattidningar, så nu är oddsen goda för att jag ska hitta många nya godingar att laga enligt mitt nya koncept. Det är dock väldigt anmärkningsvärt att jag har en hel hög med recept på kakor, tårtor och annat bakrelaterat i mina gömmor. Hur tänkte jag när jag samlade på mig dem? Jag är ju i princip bakanalfabet och tycker inte ens att det är gott med småkakor eller vetelängder.

Sorteringen blev en riktig nostalgitripp eftersom jag även hittade gamla recept som väckte en hel del minnen. Bland annat ett recept på piroger som vi gjorde på mellanstadiet och en stencil (med blå text!) med ett recept på budapestrulle som också kommer från skolan. Bara sparat i rent nostalgisyfte. Dessutom en urriven sida från en Expressen-bilaga med ett recept på entrecôte med en sallad som var den första rätt jag lagade och åt tillsammans med Magnus för tio år sedan.

Både lyckade och mindre bra experiment är minnesvärda. Berätta om rätter och matrelaterade situationer som betytt något extra för dig!

8 kommentarer

 1. Sanna

  Det sjuka är att sekunden innan jag såg detta inlägg i RSS-läsaren så postade jag ett inlägg i min blogg med exakt samma rubrik. Häftigt! Dock handlade mitt om lite annat, men ändå.

 2. Pytte

  I min jättestora familj har vi en särskild födelsedagstårta som mamma gjorde till oss syskon varje år. Det är enligt ryktet något slags ambrosiakaksrecept i grunden, och kakan ska efter gräddning täckas med chokladglasyr och Nonstop (inga bruna och svarta får användas, bara de färgade) i en ring runt kanten. Det roliga är att ingen gillar tårtan; den blir mobbad varje år för att den är så kompakt och vi skojar alltid om olika sätt att slippa äta den. Men alla vill ha den, för den är tradition. Som vuxna fortsätter vi syskon att bjuda våra egna familjer på den; receptet är annorlunda beroende på vem man frågar – vissa anammar den kompakta tegelstenstraditionen och vägrar ändra grundreceptet, andra försöker göra den fluffigare. Det viktiga är dock inte att den är god, utan att den finns med. Varje födelsedag, hela livet!

 3. Pytte

  I min jättestora familj har vi en särskild födelsedagstårta som mamma gjorde till oss syskon varje år, och som vi som vuxna fortsätter göra år efter år. Det roliga är att ingen gillar tårtan; den blir mobbad varje gång för att den är så kompakt och vi skojar alltid om olika sätt att slippa äta den. Men alla vill ha den, för den är tradition. Vissa av oss anammar den kompakta tegelstenstraditionen och vägrar ändra grundreceptet, andra försöker göra den fluffigare. Det viktiga är dock inte att den är god, utan att den finns med. Visst är det rart?

 4. Ida

  åh, jag minns när jag var liten och min pappa varje fredag lagade potatiskroketter, oxfilé eller fläskfilé och grönpepparsås. alltid chips och dipp efteråt, till småstjärnorna! sen minns jag också när jag första gången lagade mat till min pojkvän på vår tredje dejt: lammfärsbiffar med fetaost och färsk rosmarin med vitlöksrostad klyftpotatis och mynta&vitlökskräm. den kvällen blev vi tillsammans! ett vinnande koncept med andra ord.

 5. Pytte

  Hoppla – två nästan likadana uppsatser… Sorry!

 6. Ulrica

  Mitt speciella ”matminne” jag gärna delar med mig av har bara någon månad på nacken.
  Jag, min sambo och vår 19 årige son hade sen i höstas sparat pengar för att fira en lite annorlunda jul i Tjeckiens fantastiska huvudstad, Prag. I våra planer ingick en julaftonsmiddag på restaurang http://www.terasauzlatestudne.cz/index_en.html . Vad kan jag säga? Kvällen och var helt magisk och utsikten över Prag kändes som att befinna sig i en Disneyfilm med alla upplysta tinnar och torn. Det finns inte superlativ så det räcker för att beskriva vår vy över staden. Här är vad vi åt, på engelska:

  Beetroot Tartar served with Parma Ham „Martelli”, Wild Forrest Mushroom Pesto, and Wild Spanish Capers

  Argentinean Beef Steak “Angus” with grilled Artichokes, Asparagus and Napped with a Cognac Sauce

  Warm Chocolate-Almond Cake with Tahitian Vanilla Bean Ice-cream, and a Light Cognac Foam

  Vilken smakupplevelse! Till vår middag drack vi underbara viner som passade så där perfekt till anrättningarna. Det serverades flera smårätter också som ”compliments of the house” En rolig detalj var de små hoprullade handdukarna vi fick som var indränkta i pepparmintsolja, för att fräscha upp oss med. Kvällen avslutades med kaffe och konjak och med en förhoppning att få komma tillbaka och uppleva en sådan kväll igen. Tro mig, det var väl värt pengarna trots att det gick åt åtskilliga tusenlappar. Det är sådana här stunder som gör livet värt att leva ;-).

 7. Kinna

  Det låter inte klokt men jag har minst 2 stora bärkassar med såna utrivna recept. De åkte upp på vinden strax före jul och jag hoppas kunna kika igenom dem inom några år. Eftersom jag sparat så länge tror jag att det kan vara kul att se hur fotografering, porslin och ingredienser förändrats.

 8. Robster

  Min mamma sparar allt så när mina föräldrar flyttade för några år sedan frågade hon om jag ville ha Husmorskalendern från mitt födelseår (1968) och den tog jag ju. Kul (om ej upphetsande) receptläsning. Den mest exotiska kryddningen av en rätt är nog muskot.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.