Vinn en presentlåda från Gourmet Sweden

Vi firar 4 år med en veckas tävlingar där våra kära besökare har möjlighet att vinna fina priser varje dag!

Vinn en presentlåda från Gourmet Sweden!

Idag kan en lycklig vinnare kamma hem en fin presentlåda från Gourmet Sweden som innehåller:

 • Rapsolja smaksatt med rosmarin
 • Lingonbalsamico
 • Björnbärsconfit
 • Gourmetsalami
 • Flingsalt smaksatt bl.a. med enbär och koriander

För att vara med och tävla om dagens pris vill vi att ni svarar på följande frågor:

 1. Vad heter paret som driver Gourmet Sweden?
 2. Om du skulle bjuda utländska gäster på något typiskt svenskt, vad skulle du bjuda på och varför väljer du just detta?

Det finstilta:
Ni måste svara på de ovanstående frågorna i kommentarsfältet senast idag (torsdag den 23/10 2008) klockan 23:59. Observera tiden och datumet – svar som har postats efter denna tidpunkt kommer inte vara med i dragningen!

Bland de som har svarat dras en vinnare, var noga med att ange rätt mailadress så att vi kan kontakta dig om du vinner! Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Vi kan tyvärr bara skicka vinster inom Sverige.

Stort tack till Gourmet Sweden för dagens vinst!

 1. Jesper Värn

  Tjenare, Ragazze-tjejer! Vilka roliga tävlingar! Här kommer mitt bidrag:

  Paret heter typ Lars och Pia Schönemyr (tror jag det stavas).

  Jag skulle bjuda på

  Förrätt: Små raggmunksplättar med Kalix Löjrom, gräddfil, hackad rödlök och dill
  Varmrätt: Fläsklägg med rotmos och skånsk senap
  Dessert: Frasvåfflor med hemmaplockade hjortron och vispad grädde

  Det skulle ge en bild av “genuin svensk matkultur” och dessutom kunna visa på lite olika typiska “regionella” kök. (Med norrland och skåne som kontrasterande poler på den gastronomiska världskartan). 🙂

  Och f,ö. vill jag bara avsluta med att tacka för de här åren och hoppas att ni fortsätter minst lika länge till! Den här bloggen är fortfarande en av mina absoluta favvisar. Det känns alltid som att man nästan sitter med Er på ett café någonstans och snackar öer en latte, när man läser den! Keep up the good work!

 2. Tina

  1. Pia & Lasse Schönemyr
  2. Jag skulle bjuda på en riktigt härlig kräftskiva med massor av goda tillbehör. Västerbottenostpaj, lite lax, knäckebröd ett gott svenskt öl och en snaps förstås. En bit av svensk kultur och definitivt en annorlunda smakupplevelse.

 3. Rebecca

  1. Pia & Lasse Schönemyr
  2. Jag skulle vilja visa svenska råvaror, det svenska hantverket. Till förrätt skulle jag servera knäckesnittar med gravad lax, lite creme fraiche och löjrom (mm). Till huvudrätt skulle det bli renfilé, mandelpotatispuré, lingonsås och frästa kantareller. Desserten skulle bli hemmagjord vaniljglass med hjortronmylta, och därefter en ostbricka med guldkorn från svenska mejerier.

 4. Anna

  1. paret som driver gourmet sweden heter Pia & Lasse Schönemyr

  2. Till förrätt skulle jag bjuda på Kräftströmming i små portionsformar utifrån receptet som jag lagade Kräftströmming på igår (finns på min blogg) och till det skulle jag servera små bitar av svenskt knäckebröd eftersom kräftströmming för mig är svensk midsommar i allra högsta grad (vi äter det alltid som vickning som midsommarafton) och både kräftor och strömming är ju svenskt som attans 🙂

  Till huvudrätt skulle jag nog servera Rådjursytterfilé med västebottengratinerad potatisgratäng och kantarell & lingonsås eftersom västerbottenost känns lite som sveriges feta- eller halloumiost och eftersom rådjur och kantareller är svensk höst för mig 🙂

  Till efterrätt bara vaniljglass med varma hjortron & blåbär så vi får lite norrländsk touch (med hjortronen alltså) på det hela ;P

 5. Ewa

  1,Pia & Lasse Schönemyr

  2, När vi har haft utlänska besökare här så har vi börjat med en fördrink och lite tilltugg, sen en löjromstoast med finhackad rödlök och en klick creme fraish på rostat bröd eller på gott tunnbröd. I somras när vi hade franska gäster här så gjorde jag en matjessillfrestelse från go´kväll på TV. Den var jätte uppskattad!

  Vidare så brukar jag om det är sommar göra en färskpotatis sallad med parmensan och basilika som är himelsk och så kanske vi grillar. Ofta blir det lamm och merques korvar som är så goda och kryddiga med mycket kött i. I somras avslutade vi med en annan av go´kvälls recept. En rabarber och maräng paj. Helt gudomligt god! Men ofta blir det bär och glass. Det är fantastiskt att bjuda på Kalla hjortron med punchvispad grädde. Man krossar 3-4 godis punchflaskor som man blandar med vispad grädde. Gottigotti!

 6. /nina

  1) Pia och Lasse Schönemyr

  2) Beroende på säsong skulle jag bjuda på:
  Sommar: sill, nykokt egenodlad färskpotatis, jansson, god glass med egna jordgubbar

  Höst: En god gryta, kanske med älg eller annat vilt. Kantarellmacka… och en äppelpaj på slutet.

  Vinter: Soppa, gott hembakat bröd (mycket exotiskt för en del utländska gäster) , gärna med lite surdeg. Semla till dessert kanske?

  Vår: Premiärgrillning utomhus, med goda röror och diverse grillade saker, kött, kyckling och grönt. Kanske inte så svenskt….

 7. Elisabeth

  1) Pia och Lasse Schönemyr

  2) Jag skulle bjuda på en kär favorit som alltid går hem och som varje svensk person någon gång har ätit: En riktigt klassisk smörgåstårta! Den kommer att vara fylld med bland annat cremé fraiche, hackade ägg, rökt skinka, dill och gräslök. Garneringen är generös med färska räkor, vackert skurna grönsaker och dillkvistar. Mmm! Inför de undrande gästerna skulle jag berätta att den här typen av jättesmörgås i flera lager, äter svenskar i alla möjliga “festliga” sammanhang. Vid födelsedagskalas, begravningskaffe, dop, inflyttningsfester, jobbfirande…! Det är en “maträtt” som vi antingen köper eller lagar själva (i sällsynta fall), och som kanske fallit lite i glömska… men som absolut är en sann klassiker!

 8. Jessica

  Pia & Lasse Schönemyr

  Jag skulle bjuda på surströmming med tillbehör som hembakt tunnbröd, mandelpotatis, tomater, lök, gräddfil och ostar som getost och västerbottenost. En riktigt exotisk måltid som kanske inte går hem hos alla men som bör testas minst en gång under ens levnadsår 🙂

 9. Pär Pettersson

  1. Pia & Lasse Schönemyr

  2. Jag skulle ta chansen att ladda för en riktig festmåltid. Höstens godbitar tas till vara på och får explodera i både färg och smak. Svenskt, snyggt och smaskigt 😉

  Förrätt:

  Kavringskiva med mousse på renfile, smörstekt purjolök och rårörda lingon. Hemkryddad snaps med smak av kanel och citron.

  Varmrätt:

  Älgfärsbiffar med ostgömma, serveras med persiljerotmos och gräddsky med karljohansvamp. Öl eller kryddigt rött vin

  Efterrätt:

  Vaniljpanacotta med hjortron och färska myntablad. Kaffe och Grönstedts cognac.

 10. P

  1. Paret ifråga heter Pia och Lasse Schönemyr.
  2. Helst skulle jag vilja bjuda på ett julbord eller midsommarbord, men det är lite väl mycket arbete för en person. Därför skulle jag nog tillaga det jag bjöd ett par vänner i USA i somras på. Jag gravade lax och bjöd på det som förrätt, tillsammans med hovmästarsås. Därefter serverade jag köttbullar med pära, tyvärr hade jag inte tillgång till lingonsylt vilket egentligen är ett måste. Den något modesta efterrätten blev chokladbollar (ja, ni vet vilka jag menar). Detta är alla rätter som de flesta svenskar har ätit och har en egen relation till. Dessutom är det lätt att laga och på så viss kan de utländska gästerna kanske ta med sig Sverige hem, i form av ett lättlagat recept.

  Jag håller tummarna för vinst. Tack för en bra blogg.

 11. Mela

  1. Pia och Lasse Schönemyr
  2. Svamplasagne med renskav: Trattkantareller, renskav och gul lök fräses, salta och peppra, häll på ekologisk creme fraiche, späd med buljong, varva med lasagneplattor, toppa med västerbottenost. Servera med sallad – dekorera gärna med några lingon. Till efterrätt: Varma hjortron och vaniljglass.

 12. Maja

  1. Paret heter Pia & Lasse Schönemyr.
  2. Jag skulle välja att bjuda min utländska gäster på farmors revbensspjäll (med ingefära, kryddpeppar, vitpeppar och soja) med kokt potatis, brunsås och hemmagjort äppelmos. Detta skulle jag välja därför att det inte bara är typiskt svenskt, det är även typiskt för min familj. Receptet på spjällen har gått i släkten och jag har även infört min sambo i denna underbart goda mattradition. Efter denna huvudrätt orkar man tyvärr inte med någon större efterrätt men en kopp kaffe på maten och sju sorters kakor så är den svenska middagen komplett.

 13. yllet

  1, Lasse och Pia Schönemyr
  2, jag skulle börja med små tunnbrödrullar med pepparrotsost i och sedan bjuda på antingen lite småplock på ett smörgåsbord, med inlagd sill, janssons frestelse, gravad lax, köttbullar och sylta. ELLER så skulle jag bjuda på min paradrätt Pitepalt med smörbrunn och lingonsylt. Till efterrätt glass med varma hjortron.

 14. Filippa

  Gourmet drivs av Lasse & Pia Schönemyr.

  En gång försökte jag göra Janssons frestelse i Frankrike men det gick åt skogen….:grin: så denna gång skulle jag köra;

  Förätt; kräftor om det var säsong annars mörkt bröd med varmrökt lax, dillmousse och troligen en liten krabbklo. Lax är oftast sett som svenskt och dill är en rätt ovanlig krydda.

  Varmrätt blir renfilé, rostade rotsaker och kantarellsås eller kanske röding med palsternackspuré och lingon. Kan hända blir det istället stekt strömming om rödingen är för liten. Ren och kantareller – blir det mer exotiskt ? Och bra fisk är svårt att hitta utomlands, om man inte bor vid havet. Stekt strömming är rätt svenskt…

  Efterrätten blir svårare……men hjortron är ju givet. Troligen blir det först god närproducerad ost med någon spännande marmelad och sedan mylta (vispad grädde blandad med hjortron). Mmmmmm!

  Bienvenue, welcome, willkommen !

 15. smågodis

  Was kocht man in Schweden?…

  Das Kochblog Tre tjejer i köket existiert nun seit vier Jahren und aus diesem Anlass gibt es eine Woche lang jeden Tag etwas zu gewinnen, wenn man die Fragen der tre tjejer richtig beantwortet. Die heutige Frage ist unter anderen, was man als Schwede/…

 16. Linken

  1.Pia & Lasse Schönemyr

  2. Älgfilé med smörstekta kantareller och som avslutning en liten hjortronpannacotta.

 17. Lisa

  1) Pia och Lasse Schönemyr
  2) Jag bjuder utländska gäster på kolbulle de luxe med härligt rimmat fläsk köpt på en gård i grannkommunen. Smeten gör jag på kornmjöl, grovt rågmjöl, vetemjöl, ägg, vatten och salt. Till det bjuder jag rårörda lingon – egenhändigt plockade förstås. Platsen för måltiden är en bergsplatå med milsvid utsikt över den vildmark där kolbullar förr gräddats i skogskojor för att ge energi till tuffa arbetspass i skogen. (Då gjordes smeten ofta på bara kornmjöl, vatten och salt) Föreställ er vyn, den sprakande elden och doften av fräsande fläsk i pannan…

 18. Fredrik

  1) Pia & Lasse Schönemyr.

  2) Till förrätt; Vitlöksgratinerade kräftstjärtar.
  Varmrätt; Nationalrätten fläskrullader fyldda med västerbottensost i cidersås med glacerade rotsaker.
  Slutligen; Lingonkokta päron med slagen grädde smaksatt med saffran.

 19. Ulla

  1. Pia och Lasse Schönemyr
  2. Stekt gös med svampsås (gös är så otroligt gott och är svårt att misslyckas med och det är så gott med svamp till) och till efterrätt frusna tranbär med varm kolasås. Jag älskar blandningen av de syrliga bären som möter den söta såsen och kylan och värmen som möts.

 20. Anna

  1. Lasse och Pia Schönemyr
  2. Platsen är viktig, och därför skulle jag bjuda med dem till min släktgård i Dalarna. Där skulle jag efter ett härligt dopp i ån. (sommartid) alt promenad i vinterskrud (vintertid) bjuda på någon form av lax dränkt i citron med potatis (på sommaren tar färskpotatis direkt ur landet) Till detta serveras ugnsrostade palsternackor och rödbetor. Såsen till detta gör jag genom att mixa pesto med vanlig naturell keso. Enkelt. Men på denna gård är det enkla ofta det godaste!

  Till efterrätt bjuds rabarberkaka med rabarber från trädgården, alt hallonpaj med hallon från trädgårdsbusken. Gästerna får välja:)

  Maten lagar vi tillsammans, för det gör vi oftast på denna gård. Gemenskapen förgyller måltiden!

  Utöver mat bjuds en härlig trädgård likt en riktig svensk idyll!
  Kan ni gissa vilken svenskt konstnärhem som tillika är min släktgård?

 21. Ulrica

  1. Lasse och Pia Schönemyr

  2. Temat för min meny skulle vara: Hälsingland. Här i detta natursköna landskap och för många en oupptäckt byggd bor jag bland blånande berg och djupa dalar.

  Anledningen till att jag just skulle bjuda på dessa rätter beror på att jag uppskattar lokalt producerade råvaror från just Hälsinglands gårdar, skogar och hav. Råvaror som uppskattats i alla tider, men som här får en modern touch. För att göra middagen ännu mer ”blågul” serveras endast svenska drycker.

  Aperitif
  Crostini & rökt lax, crème fraiche, hemgjord hjortronsylt och en aning malen svartpeppar på toppen.
  Dryck: Henric Åkesson (mousserande) nr 7790

  Förrätt
  Trattkantarellsoppa med rosmaringrädde. Till detta, böcklingröra med rödlök & äpple på grovt bröd.

  Dryck: Helsing Pilsener (beställningssortimentet systembolaget nr: 80043-01) Det är ett gyllengult lageröl med god fyllighet från just Hälsingland.

  Huvudrätt
  Ugnsbakad sik med rotfrukter (morötter, palsternackor, kålrot, rotselleri) med pepparrotssmör.

  Dryck: Helsing Pilsener

  Mellanrätt
  Svartvinbärs & lingonsorbet med rostade pinjenötter och några blad ruccola. En nypa flingsalt på toppen ger en sagolik smaksensation.

  Efterrätt
  Rabarberpannacotta med hallonsås. Serveras med kardemummaskorpor & honung.

  Dryck: Grythyttan Hjortron nr 12095 (underbart fruktvin som passar ypperligt till desserter baserade på frukt & bär)

  Middagen avslutas med en:
  Swedish coffee (nybryggt kaffe, lättvispad grädde, Carlshamns flaggpunsch nr 588 efter behag)

  Välkommen till bords och till Hälsingland!

  // Ulrica

 22. kinna

  1. Pia och Lasse Schönemyr
  2. SoS smör ost och sill till förrätt, oxrullader med gräddsås och anjovis, kokt potatis, inlagd gurka och gelé. Äppelkaka med vaniljglass. Allt är hemlagat och just nu är det säsong för lingon, inlagda gurkor och äpplen. Kanske har man älg och då kan oxrulladerna göras på det.

 23. Översättarhelena

  1. Pia och Lasse Schönemyr
  2. Potatismos och strömmingsflundror. Man ska alltid skruva ner ambitionerna ett par snäpp när man har gäster, så blir man en mycket gladare och trevligare värdinna och festen blir roligare för både gästerna och en själv!

 24. Ingela

  1. Pia och Lasse Schönemyr
  2. Köttbullar med gräddsås och potatis. Saffranspannkaka med salmbärssylt och grädde till efterrätt. Inget för krångligt. Har bjudit japaner på ovanstående och det funkade!

 25. Ulrika

  1. Pia & Lasse Schönemyr

  2. Jag skulle bjuda på Härjedalens nationalrätt, nämligen flötgröt och nyfiskad kokt röding från sjöarna häromkring i landskapet. Flötgröt kokas på grädde och mjöl och serveras med kanel och socker och ett glas iskall mjölk. Till detta kan man också ha en hembakt tunnbrödsstut med någon god ost, förslagsvis Västerbotten. Detta är en traditonell maträtt från just den region där jag har växt upp, en rätt som jag inte tror en utländsk gäst ätit förr också är det ju ett stort plus att jag kan fiska fisken och baka tunnbrödet själv! Krävs inte så många ingredienser men i smakväg slår det det mesta!

 26. Ylva

  1. Lars och Pia Schönemyr
  2 Jag bjuder på en kantarellsoppa till förrätt och en lingonspäckad renfile´med mandelpotatismos och enbärssås samt en efterätt på färska blåbär med vaniljcreme.

 27. helena

  1. Pia och Lasse Schönemyr
  3. Jag skulle bjuda på Rökt Makrill, potatis, “pappas sås” = gräddfil, äpple, gurka och kryddor… en grönsallad och knäckebröd.
  Till efterrätt skulle det bli blåbärspaj, glass och kaffe.
  Enkelt, men genialiskt gott!!!

 28. Jessica

  1) Pia & Lasse Schönemyr

  2) Jag skulle som så många andra försöka satsa på bra råvaror och gärna sådant man själv har tex fiskat, odlat och förberett.
  Till förrätt skulle jag nog bjuda på enrisrökt röding som jag rökt själv, serveras på små tunnbrödsbitar (som min mormor bakat) tillsammans med en skiva av mandelpotatis, lite flingsalt och en klick creme fraiche. Man toppar alltså med rödingen.
  Varmrätt skulle nog bli helstekt älgfilé, ugnsrostade rotsaker (potatis, morötter, palsternacka, kålrot, sötpotatis och rotselleri) med chevré, lingonsmör och murkelsås alt. kantarellsås.
  Till dessert skulle jag nog servera rabarbermousse som är täckt med en klar gelé på rabarber och mousserande vin.

 29. Mimmi

  1. Paret heter Pia & Lasse Schönemyr
  2. Till förrätt skulle jag bjuda på en toast med gravad lax, gravlaxsås rödlök och dill.

  Varmrätt: helstekt renfilé med murkelstuvning som serveras med rostade rotsaker och svartvinbärs gelé.

  Dessert: Vaniljglass med varma hjortron

 30. Erika

  1. De heter Lars och Pia Schönemyr
  2. jag skulle bjuda på ett fint julbord. Både med gamla traditionella rätter och de lite nyare inslagen. Naturligtvis med ett härligt dessertbord till efterrätt. Jag tycker om alla sorters “smörgåsbord” men det till julen slår de andra högtiderna för mej. Krutet skulle jag lägga på fiskrätterna då de känns extra speciella.

 31. helena

  Pia & Lasse Schönemyr

  Till förrätt blir det smörstekta kantareller på toast (naturligtvis stekt i kantarellsmöret i stekpannan och inte rostad) med lite ruccola och hyvlad parmesan

  Huvudrätten blir skaldjur naturligtvis. Jag tänker havskräftor, vitlöksdoftande ur ugnen. Räkor. Stenungsbakat bröd. En god brännvinsost vid sidan av.

  Till sist chokladsorbet med ljummen hjortronsås och romgrädde.

 32. Joy

  1) Pia & Lasse Schönemyr

  2) Jag är inte svensk själv, men jag har bjudit mina utlänska vänner till rätter såsom gravad lax , kräftor och diverse svenska “comfort foods”. Laxen serverar jag ofta med lantbröd med pepparotost och gurka på. Alla verkar gilla “svenska sushin” det då det smakar behagligare än inlagd sill, som de inte gillar. Sen gillar jag att bjuda på kräftör när jag får besök nära terminstart (augusti) då det är “exotiskt svenskt” och dem har vi inte hemma. Under “diverse comfort foods” tillhör fläsk och bruna bönor, ärtsoppa med pannkakor, och nyponsoppa med glass. Jag har upplevt att alla jag bjudit tyckte om maten, de är enkla men ändå otroligt goda.

 33. Åsa

  1. Pia och Lasse Schönemyr

  2. Jag minns 100-milaresorna vi gjorde när jag var liten för att hälsa på mormor och morfar på Klubbgärdet i Piteå. Mamma och jag i våran lilla folkvagnsbubbla. Nästan varenda gång stod två stora kastruller och kokade på spisen när vi kom fram. Jag minns doften, jag minns smaken, oj oj oj…
  Självklart bjuder jag på Pitepalt fylld med fläsk och till detta rårörd lingonsylt och smör. Bordsdrycken är mjölk.
  Om vi sedan orkar (man blir så väldigt mätt av palt) gör vi som mormor gjorde. Tar en liten skål rabarberkräm med gräddmjölk till. Den lägger sig som bomull kring hjärtat, som mormor brukade säga.

 34. Anna

  1. Pia & Lasse Schönemyr

  2. Oj, det finns så mycket spännande att bjuda på och alla ovanstående bidrag låter underbart goda! 😆

  Själv längtar jag till julens smaker! Jag skulle bjuda med dem på vår släkttradition att samlas för ett riktigt mysigt adventsfika. Det bjuds på rykande varm glögg med russin och skållade mandlar. Eftersom det är en av de få gånger om året (som i alla fall jag) leker “Leila Lindholm” slås det på stort, och fikabordet är en buffé av hembakat!

  Både sött och salt samsas med tända ljus och prydnadstomtar… Knapriga pepparkakor, saftiga lussebullar, pepparkakor med krämig grönmögelost och fikonmarmelad, gräddig kola, söta mintkyssar med choklad, knäck i alla dess former, mjuk pepparkaka med lingonglasyr, salta Västerbottensflarn… Alla går därifrån proppmätta – de vuxna är rödrosiga av glöggen, medan barnen är stissiga av allt socker och förväntningarna inför jultomten ankomst. Är inte DET svensk jul så säg? 😀

 35. Therese

  1. Pia och Lasse Schönemyr

  2. När jag åker utomlands är det jag helst av allt vill är att få komma hem till någon och delta i deras vardag, liksom vara i dera kläder och leva deras liv för en dag. Inget konstlat eller avancerat för min skull, bara få dela en måltid med dem.

  Alltså, såvida det inte är besök av diplotmatdignitär eller liknande, skulle jag bjuda på småländska isterband med deras sälta och lätta röksmak till mild och söt, stuvad spenat. Till detta kokt King Edward (att mosa i spenaten – om så önskas), rårivna morötter och små cocktailtomater.

  Efetr en stunds samtal om ditt och datt får de en stor mugg svenskt bryggkaffe och en kanelbulle. Eller några pepparkakor (Annas).

  Och är de inte nöjda, mätta och belåtna efter det kan jag rekommendera flera bra restauranger – men då missar det det genuina.

 36. Eva Holmgren

  1. Pia & Lasse Schönemyr
  2. JAg skulle bjuda på Surströmming….inte bara svenskt men oxå typiskt norrländsk. En rätt som inte finns i ngt liknande någon annanstans direkt. Och SÄKERLIGEN ett minne…. (en backup med goda svenska havskräftor skulle nog oxå finnas…. ;-))
  Surströmming med mandelpotatis, tomat gräddfil o så lite kornbröd, bregott extrasaltat o västerbottensost! Till detta en god öl…från lite olika svenska bryggerier…

 37. e

  Pia och Lasse Schönemyr

  Jag brukar alltid bjuda på Janssons Frestelse. Det är enkelt och brukar alltid vara uppskattat.

  Om jag skulle bjuda på en hel meny skulle det bli mina egna favoriter. Först sill, egen inläggning med smak av pepparrot & äpple samt chili & lingon.
  Dryck: Oppigårds slåtteröl och Gammelnorrlands Akvavit.

  Varmrätten skulle vara Wallenbergare med goda små ärtor.
  Dryck: Oppigårds Golden Ale

  Till dessert något enkelt och fantastiskt gott. En god vaniljglass (gärna egentillverkad på ekologiska råvaror) och ljumma hjortron.

  Efteråt kaffe och guldkant (blandning av cognac och punch) och kanske en mörk pralin från Robert Es om man orkar.

 38. tina

  1. Pia och Lasse Schönemyr
  2. Jag har funderat sen imorse om jag skulle våga bjuda på kåldolmar och nu har jag bestämt mig för att våga. Farmors kåldolmar med kokt potatis, brunsås och hemkokt lingonsylt. Kåldolmar må ha en fot från Turkiet men för mig är det det mest svenska av husmanskost. Till efterrätt en smulpaj på goda svenska äpplen (om kåldolmarna nu mot förmodan inte skulle gå hem…).

  Kul med tävlingar föresten!

 39. Ellen

  1. Lasse och Pia Schönemyr

  2. Jag skulle bjuda på Strömmingslåda! Rullade filéer med Kalles Kaviar, dill och gräde. Och så dillkokt färskpotatis till det, samt säsongens grönsaker. Underbart i all sin enkelhet.
  Det är en rätt som känns klassiskt svensk tycker jag (särskilt med Kalles :)) men som ändå kanske inte är det första man tänker på. Många icke-svenskar har ju ändå hört talas om, och ofta smakat, sånt som inlagd sill, gravad lax, köttbullar osv. Strömming har dessutom varit min personliga favorit sedan barnsben.

  Jag ser att många andra har komponerat hela menyer, så för sakens skull (och eftersom jag förmodligen skulle gjort det i verkligheten också) så lägger jag till en efterrätt: rabarberkräm med vanilj och till det små hembakta kardemummaskorpor -svenskt till både smak och form -jag har märkt att just skorpor verkar många (fransmän, polacker, israeler bland andra) tycka är lite udda, men ändå uppskatta.

 40. Maria

  1. Personerna som driver Gourmet Sweden heter Pia och Lasse Schönemyr.

  2. Det jag vill visa för mina utländska vänner när jag bjuder dem på mat oavsett om det är hemma i Sverige, i Schweiz eller England är hur fantasirikt det svenska köket är och hur gott det blir när man grundar med svenska råvaror och kombinerar dem med kryddor o annat från Medelhavet eller orienten. Ett bra exempel på detta är ugnsbakade rödbetor med chèvre o honung. Till dessert skulle jag laga gotländsk saffranspannkaka efter min mormors recept. Till det serverar jag riktig salmbärssylt och vispad grädde. Det är en lite speciell rätt men så oerhört gott. De utländska gäster som vi har bjudit på saffranspannkaka har älskat det. Just ja…före maten blir det definitvt en drink på Gin & Fläder. En klassiker som mina morföräldrar bjöd sina vänner på!

 41. Vinnare, Gourmet Sweden » Tre tjejer i köket

  […] att vinna den fina presentlådan från Gourmet Sweden ville vi veta vad ni skulle bjuda utländska gäster på som var typiskt svenskt. Jag kan lova att […]