På kaffekurs hos Johan&Nyström

Häromveckan var jag på kaffekurs hos Johan&Nyström som marknadsförs som Sveriges färskaste kafferosteri. De vänder upp och ner på varenda kaffeplantage som finns i jakten på det bästa kaffet och efter att ha träffat gänget på rosteriet så känner jag mig ännu mer nyfiken på kaffe, deras intresse för kaffe smittar verkligen av sig!

Kafferosteriet finns i Tullinge söder om Stockholm och i samband med kaffekursen så gavs det även möjlighet att få gå runt och titta på rosteriet “in action”. Coola Josefin som är ensam tjej med 14 killar på J&N höll på att rosta kaffebönor och de övriga gänget hade fullt upp de också.


Vi hann prova 15 olika sorters kaffe och det var verkligen kul att bli guidad till de olika bönorna och få förklarat varför de smakar på olika vis. Richard demonstrerade även olika sätt att brygga kaffe på med samma böna och jag tror vi alla blev imponerade av Aeropressen som verkar vara ett prisvärt alternativ till dyra kaffemaskiner. En nackdel är dock att den bara brygger en liten mängd per gång. Det finns en lång tråd om Aeropress här om du vill veta mer om den!


Bryggning på gång med Eva Solos kaffebryggare

Kursens roligaste moment var en triangulär koppning. Det visade sig vara fem stationer med tre koppar kaffe på vardera, där två koppar innehöll samma kaffe medan den tredje innehöll ett annat kaffe.


Puh! Många koppar blev det!

Det gällde alltså att gissa vilket kaffe som avvek på varje station. Vi hade tio minuter på oss och det var faktiskt inte så lätt.


Koppning pågår!

Några favoriter från kursen var de här. Dels Harrar från Etiopien, jag har verkligen snöat in på det etiopiska kaffet nu!

Och så fina Panama Esmaralda Geisha. Det här var som att dofta i en stor blombukett fast det enbart är kaffe. Det är ett exklusivt kaffe som kostar 1295:-/kg. Men det var en rolig bekantskap!

Tre timmar med kaffe och jag var helt koffeinhög när jag kom hem. Det var så vansinnigt kul att prata kaffe med kaffenördar och jag kan rekommendera kursen för rookies som mig, som inte har så bra koll på kaffebönor. Nu önskar jag mig en massa kaffeprylar som jag inte visste att jag behövde och jag kommer lusläsa på kaffepaketen med nya ögon i fortsättningen.

Ett till tips: jag gillar J&N:s blogg där man får följa livet på rosteriet!

3 kommentarer

 1. Linken

  Visst är det kul med koppning!
  Richard är duktig på att hålla träffar/utbildning(han är lagom nördig).
  Esmeraldan är en trevlig sak, men jag tycker att Arichan är fruktigare och mer prisvärd dock. Välkommen in i “kaffenörds träsket”.

 2. Kryddburken

  Åh va roligt! Önskar att vi hade mer sånt här nere i söder! Känner riktigt hur det doftar kaffe… 😉 Ha en trevlig kväll!

 3. Lena

  Javisst är Johan& Nyström ett härligt ställe! Har själv varit där men då på teprovning! Ni får inte glömma att de har ett fantastiskt stort sortiment av de bästa teerna! Dessa teer går att köpa hos http://www.tefrossa.se!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.