Kantarellsoppa

Visst är kantareller det mest pålitliga hösttecknet? Nu finns det enorma mängder gula kantareller och trattisar på Hötorget, så när jag gick förbi på väg hem från gymmet i fredags kunde jag inte låta bli att köpa ett halvkilo gula kantareller. Just då, när solen tittade fram och det var så där krispigt i luften, kändes det ändå ganska ok att det är mitten på september.

Det är förstås jättegott att fräsa kantarellerna tillsammans med schalottenlök, salt, vitpeppar och en liten skvätt balsamvinäger och ha på en skiva bröd. Den här gången blev det dock en soppa på kantarellerna. Jag hade ganska mycket svamp i och fick till en smakrik kantarellsoppa som passar bra både som för- och varmrätt. Intensiv i smaken och tjock i konsistensen; precis så som jag vill ha soppor!

Till två personer behöver du:

ca 4 hg orensade kantareller
1 schalottenlök
3 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 dl matlagningsgrädde (5%)
ca 3 kvistar färsk oregano (bara bladen)
1 msk lätt creme fraiche
vitpeppar
ev. lite salt
smör till stekning

Gör så här:

Rensa och skiva kantarellerna. Spara några till garnering och låt dem vara hela. Finhacka schalottenlöken. Fräs kantareller och schalottenlök i lite smör. Tillsätt vatten, buljongtärning, grädde, oregano och vitpeppar. Låt koka på svag värme under lock i ca 15 minuter. Mixa soppan slät. Blanda i creme fraiche och låt puttra ett par minuter. Tillsätt ev. lite salt. Toppa med stekta kantareller och servera tillsammans med bröd.

6 kommentarer

 1. Ulla

  Haha, här finns det mängder av svamp i SKOGARNA! Och inget gym behöver man heller, när man får skutta över stock och sten.:grin:

 2. Daniel

  Härligt härligt, nu vankas det höst å svamptider. Tack för receptet!

 3. Helena

  -> Ulla: Lyllos dig; det låter härligt att gå över stock och sten och plocka svamp. Vad gör du med alla kantareller? Om du hittar mängder med svamp kanske du inte bara äter dem på mackor…

 4. Ulla

  Svamppajer (kantareller och västerbottenost, ojojoj), svamprisotto (och då sitter jag på min kökspall och rör om i risotton, och späder med lite buljong åt gången), riktigt gräddig svampsås till färsk pasta, Lasagne med svamp och pesto är grymt gott! En del hamnar i frysen också, utan smör för längre hållbarhet. Trattisarna torkar jag och ger ibland bort till mindre lyckligt lottade vänner och bekanta.

 5. Emma

  Vad gott det ser ut!

 6. Maja

  Det verkligen vattnas i munnen, sitter i mitt hem utomlands och kom på att jag inte fått kantareller sen hösten 07. Kantrellrisotto med parmesan det ni…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.