Aricha Selection 9 från Johan & Nyström!

Bekantskapen med det här kaffet började med att jag läste ett inlägg på forumet riktigtkaffe.se om dess smakrika karaktär. Jag har varit nyfiken på etiopiskt kaffe sedan jag bjöds på en galet god kopp förra sommaren och de återkommande kommentarerna på forumet om Arichans doft av jordgubbar gjorde mig bara mer nyfiken.

Så var det dags att prova! Dagen till ära kalkade jag först av kaffebryggaren och till sällskap hade jag min vän Annika. Vi har druckit en mängd dåligt kaffe tillsammans genom åren på mitt förrförra jobb så det kändes lite högtidligt att inviga kaffet med henne. Kilopriset på kaffet är högt, det kan jag inte blunda för och nördigheten hög då paketet talar om vem som har rostat det på vilket klockslag. Men visst var jag lite rädd för att det skulle vara lite av kejsarens nya kläder med kaffet.

Kaffet bryggdes medan jag sprang in och ut ur köket och fixade med dukning av fikabordet och helt plötsligt spred sig doften av varm jordgubbsylt i köket. Tänk på den där varmt söta doften som uppstår vid ett bärkok. Jag erkänner att jag blev glatt överraskad!

Det här är ett väldigt spännande kaffe som ändrade min uppfattning om hur ett kaffe ska smaka och det hela slutade med att jag anmälde mig till en kaffekurs hos Johan&Nyström – men mer om det i ett kommande inlägg!

Är du nyfiken på kaffet så kan du hitta återförsäljare här!

6 kommentarer

 1. Erik

  Hej!

  Tack för senast och tack för en bra blog med mycket inspirationskickar. Äntligen har jag alltså hittat hit 😮

  Arichan är makalöst god. Jag tycker personligen Misty Valley från samma dal är minst lika bra.

  Hej hopp!

 2. Kaffe!

  Hej!
  Kul att ni fått upp ögonen för kaffe!!!
  När ni nu kommit igång så testa: Hacienda Esmeraldan också… den är galet fint.

  Testa också… kaffe från David Haugaard: Aricha #9 och vad annat han än rostar. Den mannen är en konstnär. Ni kan hitta det hos Kaffekompagniet (nerdanför Filadelfia kyrkan i Birkastan)
  Koppi har en fin Aricha och da Matteos går inte heller av för hackor och när ni ändå är igång så testa Åre kafferosteris Aricha. Alla dessa är faktiskt stråt vassare än Johan&Nyströms Aricha.

  Samma bönor, olika rostare och filosofier… olika kaffe med personliga karaktärer. Det är nog den bästa skola man kan gå. 😉

 3. David Molarin

  Arichan är bra. Men jag vill slå ett slag för en ny Etiopier, nämligen Idido Misty Valley. Mörka bär, mer drottningsylt och plommonkompott än jordgubbar och i mitt tycke ett mognare kaffe än Arichan.

 4. Elin

  Erik och David, roligt att ni slår ett slag för Misty Valley. Jag har den hemma nu, får dock inte samma heta förälskelse för dessa bönor som när jag föll för arichan, misty vallet blir i förhållandet till detta mer som en trevlig flirt. Jag hittar inga jordgubbar i det här paketet heller (eller ja så är det jag som håller på att bli förkyld då….) så jag måste nog följa signaturen kaffe!s tips ch leta efter mer ArichaNo9 🙂

 5. Linken

  Håller med föregående talare.
  Är ni nöjda med J&N’s Aricha ska ni köpa Haugaards, som lyckas betydligt bättre än J&N.
  Har koppat båda sorterna mot varandra vid samma tillfälle och J&N var inte ens i närheten av Haugaard.
  (Gillar även Aricha 17 skarpt.)

 6. Rickard

  Fick en påse med posten igår. Ser verkligen fram mot att testa!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.