Ugnsbakad lax med potatissallad

För att fira att våren är här, köpte jag årets första sparris i förra veckan. Den var visserligen inte svensk, men god. Och det kändes lite vårigt. Jag kokade sparrisen lite snabbt (bara någon minut, så att den fortfarande hade spänst kvar) och så fick den bli side kick till potatissalladen. Till det ugnsbakade jag lax som kryddats med fänkålsfrön och cayennepeppar. Det funkade fint att fira in våren med den här rätten och en flaska rosévin (Errazuriz, nr 2970)!

Potatissallad med sparris och västerbottensost

Till två personer behöver du:

ca åtta kokta potatisar
10 cocktaltomater
ett knippe grön sparris – kokt i saltat vatten i ett par minuter
ca 40 g ärtskott
1/4 fänkål
2 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn
hyvlad Västerbottensost – att toppa med

2 portionsbitar lax
2 tsk fänkålsfrön
ca 1 tsk cayennepeppar
1 krm salt

Gör så här:

Skiva den kokta potatisen, dela tomaterna, hyvla fänkålen (med mandolin eller osthyvel) och dela ev. sparrisen.  Blanda alla ingredienser till potatissalladen och låt stå i minst 20 minuter. Toppa med hyvlad västerbottensost strax innan servering.

Blanda fänkålsfrön, cayennepeppar och salt och klappa sedan in kryddorna i laxen. Lägg i en smord form och baka i ugnen tills innertemperaturen är 55 grader.

Lax med potatissallad

Helenas kommentar: Servera en naturell yoghurt till laxen! Det går förstås bra att toppa potatissalladen med vilken ost som helst, men jag tycker att västerbottensosten är allra godast. Eller en bit parmsean eller pecorino.

8 kommentarer

 1. Sanna

  Mums, ser riktigt gott och fräscht ut. Fiskrätter är alltid något jag är ute efter.

 2. Elin

  jag undrar mest hur rosévinet smakade ?! 😳

 3. Catty

  vad gott 🙂 ska ha födelsedagskalas imorgon, och vill göra en lite nyttigare potatissallad till mig och min syster (som också tänker på att äta nyttigt).. 🙂 var denna god ? 🙂

 4. annamaria

  Ser mycket gott ut! Fänkålsfrön har jag aldrig testat på lax, får testa detta!

 5. Unga morsan

  Mums, låter jättejättegott. Ska provas här hemma i helgen 🙂

 6. KarinW

  Nu har jag två laxrecept att laga,finemang!

 7. Charlotte

  Da amerikanerna firade Memorial Day igar firade vi med picknick i en park under stralande solsken. Fick till en potatissallad som var underbart god genom att improvisera efter eget huvud, och tänkte dela med mig av receptet; Rostade röd paprika och zucchini och gul lök med olja och kryddörter i ugnen först (paprikan rostades svart och skalades) Srimlade detta och blandade med kokt potatis, kokt majskolv i bitar, samt en vinägrett av balsamvinäger och olivolja, salt peppar och mkt vitlök, samt en kruka färsk basilika. På plats adderades romansallad och kaprisbär – det hela var perfekt tillsammans med olivbröd, oliver och rött vin!!!!!

 8. Lax med lufttorkad skinka och kronärtskockor » Tre tjejer i köket

  […] Ugnsbakad lax med potatissallad – Lax med fetaost och basilika – Laxpaket med fänkål – Laxpaj med spenat och tomat – Ingefärslax […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.