Ugnsbakad gös med färska örter och sockerärtor med citronvinägrette

Om du funderar över vad du ska laga för mat i helgen är mitt tips att testa den här gösen. Få ingredienser, inga knepiga moment och det blir väldigt gott!

Jag tycker verkligen om fisk, men är lite harig och rör mig sällan utanför laxlandet. För ett tag sedan tuffade jag till mig och tillagade gösfiléer som blev riktigt, riktigt goda. Gösfiléerna hittade jag i vanliga matbutiken och de kostade inte mer än en femtiolapp.

Till två personer behöver du:

2 gösfiléer
4 kvistar bladpersilja
1/2 kruka gräslök
1 liten klyfta vitlök
1 dl vitt vin (torrt)
salt
vitpeppar
1 msk maizenaredning
2 1/2 msk matlagningsgrädde
salt
vitpeppar

Sockerärtor med citronvinägrette
150 g sockerärtor
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
cest av 1 liten citron – spara lite till garnering
salt
svartpeppar
1 näve rostade och saltade solroskärnor

Gör så här:

Lägg fisken i en ugnsfast form (gardera dig med lite margarin i botten på formen). Salta och peppra. Hacka bladpersilja och finklipp gräslöken och blanda med finhackad vitlök. Strö örtblandningen över fisken och häll vinet i formen. Baka fisken i ugnen, ca 175 grader i 15 minuter. Jag använde den digitala termometern eftersom jag var osäker på hur snabbt det skulle gå att få fisken klar = 55 grader. Häll av vätskan (lägg fisken under folie under tiden du gör såsen) och koka upp den i en kastrull. Tillsätt maizenaredningen och låt puttra ett par minuter. Häll i grädden och smaka av med salt och vitpeppar. Späd ev. med mer vin och en liten skvätt vatten om du vill ha mer sås.

Blanda olivolja, balsamvinäger och citroncest till vinägretten. Krydda med salt och svartpeppar. Koka upp sockerärtorna hastigt i saltat vatten (en minut räcker, för de ska vara riktigt krispiga tycker jag). Häll av vattnet och ringla över vinägretten. Garnera med citroncest och solroskärnor.

Sockerärtor med citronvinägrette

Servera gösen och såsen tillsammans med kokt, pressad potatis och sockerärtorna.

Ugnsbakad gös med färska örter, pressad potatis, sås och sockerärtor med citronvinägrette

Helenas kommentar: Om du inte vill servera potatis till fisken går det förstås fint att istället dubblera sockerärtsmängden och t ex blanda i lite rödlök.

4 kommentarer

 1. Kurt

  Just gös och även lax, är två fiskar där jag annars vill ha kvar skinnet, även om det innebär att man måste fjälla gösen. Skinnet håller ihop filén på ett bra sätt, och gör att man bara behöver steka den på ena sidan.

 2. Anne-Marie

  Hejsan Flickor!
  Detta verkar vara ett kanonrecept! Måste jag absolut pröva.
  Men jag har en liten undran… vad är citroncest för något?

 3. Maria

  Anne-Marie: Det är ett annat ord för finrivet citronskal! 🙂

 4. Anne-Marie

  Tack Maria för ditt snabba svar! Då vet jag!:lol:

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.