Pineapple fried rice

Just nu går det segt med matlagningen här hemma. Det är fjortonde dagen med en aningen tärande förkylning och ilsken hosta så varken matlust eller matambitioner har riktigt lust att infinna sig. Choklad under en filt är väl det mest näringsmässiga som jag orkar idka med just nu.

Men jag lyckades faktiskt prestera en riktigt bra Pineapple Fried Rice häromdagen och den blev inte helt olik den som jag åt på Langkawi i vintras.

Min wokpanna är ganska vid i kanterna så det är lätt att peta upp saker åt sidan som är färdigwokat och som bara ska hållas varmt. Har du ingen wokpanna så kan du fräsa allt i omgångar i en vanlig kastrull förstås. Mitt misstag var att allt fick koka ihop lite för länge (vilket inte var speciellt lång stund, så gör det inte mer än nödvändigt) så det blev aningens för grötigt – lägg därför ihop ingredienserna på slutet men rör inte om för mycket.

Den här laddningen blev ungefär 4 portioner och går förstås att variera på många sätt. Du kan tex klippa ner koriander eller kasta i cashewnötter. Dessutom så är det här en väldigt barnvänlig rätt om man petar bort chilin!

funkar även för täppta näsor

Pineapple fried rice

 • 3-4 portioner kokt jasminris
 • olja att woka med
 • 1 lök
 • ett par vitlöksklyftor
 • 2-3 ägg
 • 1/4 färsk ananas
 • ett par tomater
 • en röd chili
 • 4 dl skalade räkor
 • salt och peppar
 • 1-2 msk Ketjap Benteng
 • en nypa farinsocker
 • 1 lime
 1. Koka jasminriset. Låt svalna.
 2. Finhacka lök och vitlök.Tärna tomater och ananas. Finstrimla chili.
 3. Fräs lök tillsammans med lite olja i wokpannan.
 4. Knäck ner äggen en och en och rör snabbt så att det inte stelnar i en enda stora klump.
 5. Häll i tomater, ananas, chili och fräs snabbt.
 6. Sänk värmen lite och rör ner riset. Nu är det dock lite halvbråttom, så låt det inte puttra för länge!
 7. Smaka av med Ketjap Benteng. Tänk på att riset ser brunt och tråkigt om du häller på för mkt. Smaksätt hellre sparsamt och ställ fram sojan vid servering om du är sojaberoende, lite farinsocker, salt och peppar. Squizza ner en halv lime och klyfta resten till serveringen.
 8. Blanda ner räkor och servera!

Originalet, ej att förglömma, i 30 graders värme, vid poolen, såg ut så här!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.