Experiment med ett bananblad

Om man har en matblogg och matintresserade vänner kan man ibland få lite udda uppdrag. Min kompis B var på besök på Frälsningsarméns behandlingshem Kurön med jobbet i förra veckan. På Kurön växer bananplantor (som ger frukt!) i växthus och med sig hem hade hon ett bananblad som jag fick i uppdrag att använda i matlagningen.

Jag har i princip aldrig lagat thaimat tidigare, men fick för mig att det var just thaimat som skulle passa bäst ihop med bananbladet. Jag gjorde ett paket med kycklingfilé, citrongräs och chili och wokade lite grönsaker till. Ett experiment, som sagt. Och jag misstänker att våra thaimatsfantaster till läsare har tips på hur jag skulle ha gjort för att få fram den där speciella smaken som bananbladet skulle ge. Kycklingen smakade bra, men jag tror faktiskt inte att den hade smakat annorlunda om jag hade lagt den i vanligt folie. Men jag har ta mig tusan lagat kyckling i bananblad!

Bananblad

Kycklingfilé i bananblad och wokade grönsaker med kokosmjölk

Till tre portioner behöver du:

1 bananblad
3 kycklingfiléer
1 chilifrukt
1 schalottenlök
1 citrongräs
ingefära – helst färsk
salt

1 litet blomkålshuvud
1,5 hg sockerärtor
1 röd paprika
1 burk kokosmjölk
chilipeppar
salt

Gör så här:

Dela bananbladet så att du får tre lagom stora “ark” och lägg dem med den vita, lite mjöliga sidan upp. Lägg en kycklingfilé på varje bladark och krydda med salt och ingefära. Finhacka chili och schalottenlök, banka citrongräset (med ett knivskaft t ex) så att smakerna frigörs och dela det i tre delar. Lägg chili, schalottenlök och citrongräs på kycklingen. Vik ihop bananbladet till ett litet paket och fäst med tandpetare eller bind ihop med snören. Grilla i ugnen i 15-20 minuter, 200 grader.

Bananbladspaket

Dela blomkålshuvudet i små buketter och skiva paprikan och woka tillsammans med sockerärtorna ett par minuter. Tillsätt kokosmjölk och kryddor. Låt puttra en stund så att kokosmjölken kokas ihop.

Servera kycklingen och de wokade grönsakerna tillsammans med ris.

Kyckling, wokade grönsaker och ris

Helenas kommentar: Att använda folie istället för bananblad går så klart bra. Lite currypasta tillsammans med grönsakerna hade gjort susen, men jag var för harig för att blanda en massa smaker.

12 kommentarer

 1. BrazilianLinda

  Coolt! Vilken bra ide! Det ska jag testa, fast det blir nog brasse smake istället. maken skulle få fnatt om jag lagade thaimat 🙂

 2. Elin

  Jag är så stolt över dig Helena; det är första gången som du gör thaimat och då är du så grundlig att du inkluderar ett bananblad vid servering. Du kommer att bli Sveriges nya Martha Stewart! <3

 3. anna

  Lite Djungelboken-känsla över det 😉

 4. Max

  Ser riktigt gott ut. Jag kommer inte att testa det dock… ser för svårt ut 🙂

 5. Helena

  -> Max: Det svåraste med den här rätten är nog att få tag i ett bananblad. 😉 Och att vika ihop det till ett paket utan att bladet går sönder alldeles.

  Ni förstår att det var ganska mycket prestige i det här, va? Att inte använda bananbladet fanns liksom inte på kartan. :mrgreen:

 6. Ulrika

  Jag gillar verkligen att ni gör lite experiment och redovisar dem här på bloggen. Kul läsning!

 7. Johan Nilsson

  Verkligen skoj att testa nya saker 😀 Är inte heller så bevandrad i thaiköket men man kanske skulle testa lite mer.

 8. Rolf Persson

  Hej.
  Att använda bananblad i matlagning är väl som att använda vilket blad som helst att skydda råvaran från direkt uttokning. Något som jag har kommit i kontakt med vad gäller banan är blomman som är en rödbrun ca 20 cm lång underbart vacker sak att se på men även god att äta. I sydindien älskar man denna blomma och där används även bladen som tallrik praktiskt att kasta efter maten och biologiskt nedbrytbar. På järnvägstationerna säljs mycket olika snabbmat genom fönsterna som är inlindat i bananblad som då används som tallrik efter måltiden kastas resterna ut genom fönstret som då blir till nytta för både kor och hundar inget förfars:roll:

 9. Maria

  Tack vare Rolf Perssons kommentar så kom jag just ihåg att när vi var på Sicilien åt vi ju Polpette alle Foglie di Limone dvs färsbiffar grillade mellan citronblad. Hur gott som helst! 😛

 10. Max

  Det känns lite som att jag inte pratat klart om det här ämnet än. Blomkålshuvud säger du? Utveckla…

  😉

 11. Rolf Persson

  Max.
  Du hörs och syns ofta men vad är det begentligen du vill ha sagt?:lol:

 12. Max

  Rolf: Det är lite hemligt. Men svaret på den frågan går att finna bland kommentarerna här 😉

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.