Bra-att-ha-saker i resväskan

Semestern i England borjar narma sig sitt slut och i morgon aker vi hem till Sverige igen. I resvaskan finns bland annat hot apple chutney och cranberry sauce fran en liten delibutik som heter Joneva samt riggwelter pickle och black sheep ale chutney fran Black Sheep Brewery. Bryggeriet ligger liksom Joneva i Masham och vi at en god lunch dar forra veckan. Vi har fortfarande inte hunnit med nagon guidad tur pa bryggeriet, men forhoppningsvis sa blir det av nasta gang.

I helgen var jag forbi Sainsburys och fyllde pa lagret av mint sauce, det finns ju hemma i Sverige ocksa men Colmans burk kostar inte manga pennies och dessutom sa blev jag nyfiken pa att prova Sainsburys egen variant med balsamvinager. Sambon, som ar kvar hemma i Sverige, onskade mer suet till skafferiet for att gora dumplings. Suet ar nagot som jag inte har sett hemma i affaren, vad ar det pa svenska? Pa forpackningen star det endast; beef suet 85%, wheat flour, och det gor ju inte mig sa mycket klokare. Nagon som vet battre?

Augustinumret av mattidningen BBC Food ar forresten en riktigt toppennummer, skynda och kop, det ar en hallonterrin pa omslaget som jag bara maste prova. Nasta nummer kommer redan imorgon och forhoppningsvis sa hinner jag kopa det pa flygplatsen. Pa tal om flygplats, kommentera garna nedan om tips pa vad som kan kopas i taxfreeshopen for att anvanda i sensommarens och hostens middagsexpriment.

15 kommentarer

  1. Johan

    “Suet is raw beef or mutton fat, especially the hard fat found around the loins and kidneys”

    Enligt: http://en.wikipedia.org/wiki/Suet

  2. Elin

    hm, och vad kallas det pa svenska nar jag letar efter det i mataffaren?:???:

  3. Max

    Enligt NE.se är det svenska ordet “njurtalg”, men det låter ju lite skumt.

  4. Max

    Happ, njurtalg ska tydligen vara det ultimata matfettet 🙂 I de flesta större mataffärer är det bara beställningsvara.

  5. Elin

    Max, jag har inte bestamt mig for om jag ar glad over att fa reda pa vad suet egentligen ar men, ehum, tack for uppdateringen… det kanns som om dumplings inte ar gott langre 😯

  6. Martin

    Men lillasyster, det måste ju vara ister. Du kan få lite i höst när vi slaktar.Storebror

  7. Oskar

    Njuren har en egen liten fettkapsel som den är inbäddad i, som stötdämpning framför allt skulle jag tro. Visste inte att den var så smaskig 😀 !

  8. Elin

    Herregud. jag slapar hem ISTER fran England 😯

    Det kanns for ovrigt fint att ha en doktor har ibland kommentarerna som kan reda ut ev fragetecken med engelsk mat. Ehum.

  9. Max

    Oskar: Haha, kan du inte operera bort lite njurtalg från patienterna och skicka till Elin 😉

  10. Clivia

    Elin, om du inte fick fatt i tidningen kan du få mitt ex, jag köpte den häromdagen och har läst ut den nu. Det är bara att maila!

  11. karin

    Suet är som sagt fett från nöt ( talg) och ister är fett från gris, jag vet att förr använde man gärna ister när man bakade skorpor för att de blev mörare då, och mamma har någon gammal kokbok med recept på plumpudding där talg ingår, men det är ju engelskt…
    Förr fanns det något som hette “rent matfett” eller något sådant som var/är ister. Låter betydligt trevligare, det kanske fortfarande finns

  12. Elin

    Max, Martin i kommentaren ovan är tack och lov vår personliga leverantör av både gris, nöt, älg och rådjur så jag tror jag föredrar hans isterleveranser än Oskars fynd från operationsbordet

    Clivia, jag har augusti och septembernumret med mig hem, jag antar att det är ett av dessa nummer du menar? Men tack ändå 😛

    Karin, aha, nu känns det som om jag äntligen fattar, som sagt, jag vet inte hur jag skulle kunna klara mig utan matbloggen, har rätas ju alla frågetecken ut 😛

  13. karin

    Var det inte någon som sade att England behöver inget försvar så länge de har den engelska maten:lol:

  14. Oskar

    -> Max: Tror jag överlåter matmutorna till dig. 😉

  15. Lisa

    Jag har lyckats få tag i njurtalg hos en bra slaktare i Uppsalla för en massa år sedan. Försök med östermalmshallen eller hötorgshallen.Talg är fantastiskt i kakor!

Lämna ett svar till Clivia Avbryt

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.