Persiljesoppa

Fyrans middagstips på morgonarna funkar som en bra idékälla lite nu och då. Förra veckan lagade Fredrik Eriksson en persiljesoppa som jag testade i söndags. Receptet innehöll persiljerot som jag var väldigt nyfiken på, men trist nog lyckades jag inte få tag på någon. Är den så ovanlig? Att byta ut persiljeroten mot palsternacka var inte riktigt lika spännande, men soppan blev verkligen god!

Till två personer behövs:

2 potatisar, gärna Princess
1/2 gul lök
1/2 persiljerot alt. palsternacka
1/2 knippe persilja
0.75 liter grönsaksbuljong
1 skiva fullkornsbröd
1 1/2 skiva rimmat bogfläsk
1/2 citron
salt
timjan

Gör så här:

Skala och tärna potatisarna, löken och persiljeroten. Fräs det i några minuter utan att det tar färg, tillsätt timjan och späd med buljongen. Låt koka i ca 10 – 15 min, mixa med hälften av persiljan och smaksätt med salt och citronsaft. Skär bogfläsket i tärningar och knaperstek det. Rosta fullkornsbrödet i tärningar i torr panna, grovhacka persiljan och blanda alltsammans med lite rivet citronskal.¨

Helenas kommentar: jag kryddade med cayennepeppar och fick en lite hetare soppa. Fullkornskrutongerna var en hit! Uteslut bogfläsket för en helt vegetarisk soppa.

2 kommentarer

  1. Anonymous

    Det här receptet skall jag prova hemma. Tack för tipset och för en intressant matblogg!
    /Veronica

  2. Tomas

    Har själv odlat persiljerot som är färdig nu! Ska prova persiljesoppan senare i veckan…

    /Tomas

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.