Farmors lax i ny tappning

Ibland kan man hitta matinspiration på oväntade ställen. För ett och ett halvt år sedan bjöd min, då 90-åriga, farmor på en god laxvariant med potatis och gröna ärtor i fiskbuljong och nu har den blivit min “jag-äter-ensam-och-lagar-något-som-bara-jag-gillar-rätt”. Med tillägg av tomat och lite kryddor, visserligen. I början gjorde jag laxen i ugnen, men sedan blev jag lat och kom på att jag kunde lägga ihop alla ingredienser och tillaga i kastrull på spisen. Då blir det mindre disk. Och farmor äter numera hemtjänstens förpackade mat som levereras vid lunchtid. Ganska ok, tycker hon.

Till en portion behövs:

3 potatisar, skalade och i halvstora bitar
1 portionsbit lax
1 1/2 fiskbuljongtärning
ca 5 dl vatten
citronsaft
citronpeppar
dill
salt
1 tomat, i klyftor
ca 1 dl grön ärtor

Gör så här:

Koka upp buljongen och tillsätt kryddor, citronsaft och dill (var försiktig med saltet eftersom buljongtärningen är salt i sig). Lägg i potatisen och koka den nästan mjuk. Dela laxen i mindre bitar och lägg i buljongen. När laxen är så gott som klar; lägg i tomatklyftor och ärtor och låt stå någon minut.

Den här rätten är oerhört mycket godare än vad den ser ut att vara. Därför blir det en ingrediensbild istället för en bild på slutresultatet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.