Citronkyckling och jordgubbar med limebasilika hos svärmor

Att bli bjuden på mat är fantastiskt. Det händer inte så ofta (och ibland undrar jag om det beror på att jag kanske lägger ribban för högt när jag själv bjuder på mat, men det är minsann inte lätt att hejda sig…) och kanske är det just därför jag njuter så mycket av det. Ibland är det svårt att inte ens få riva en morot, men oftast är det bara så skönt att sätta sig till bords och äta utan att ha farit runt som ett skållat troll.

Vi var hos svärmor förra veckan och fick en härlig citronkyckling. Riktigt syrlig och krämig på samma gång. Till efterrätt blev det jordgubbar med limebasilika. Gubbarna har snart gjort sitt för den här säsongen, men förra veckan gick det i alla fall att få tag på färska.

Jag har inte bidragit det minsta till de här rätterna, men recepten kommer ändå. Och bilder blev det!

Citronkyckling

Till fyra personer behövs:

4 kycklingfiléer
1 stor eller 2 mindre purjolökar
1-2 msk smör
1 tsk salt
1 krm peppar
1 citron (inte alltför stor – svärmos anmärkning)
2 dl lätt créme fraiche
1 dl vatten
1 msk vetemjöl
2 msk koncentrerad kycklingfond
2-3 tsk socker

Gör så här:

Tina kycklingfiléerna, om djupfrysta används. Skölj, ansa och strimla purjolöken. Bryn kycklingen i hälften av matfettet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och lägg över i en traktörpanna. Fräs purjolöken i resten av matfettet i en stekpanna. Lägg purjon ovanpå kycklingen. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet på rivjärn och pressa ut saften. Blanda citronsaften med créme fraiche, vatten, mjöl och fond. Smaka av med sockret. Häll såsen i pannan och låt puttra under lock ca 10 min, tills kycklingfiléerna är helt genomkokta dvs att köttsaften är klar utan rosa inslag. Strössla över citronskalet. Servera kycklingen direkt ur pannan med såsen och purjo. Ris eller kokt, pressad potatis samt kokt sparris är gott till.

Jordgubbar med limebasilika (recept från Mat i SVT)

Till fyra personer behövs:

1 l jordgubbar
2 msk pressad lime
1 msk honung
1/2 dl finstrimlad limebasilika
2 msk rostade pinjenötter

Gör så här:

Snoppa och halvera jordgubbarna. Rör ut honungen i limesaften. Blanda jordgubbar och honung. Marinera i rumstemperatur minst en kvart. Rör ner basilikan ett par minuter innan servering. Servera gärna med glass.

En kommentar

  1. Myran

    Förr i tiden umgicks vi mycket med ett par som alltid bjöd på så otrolig god mat. Genomtänkt och fantastiskt lagat på alla sätt… och varje gång vi skulle bjuda hem dem på middag hade jag prestationsångest. Jag vet inte om det hände att jag struntade i att bjuda hem dem någon gång på grund av detta – men jag minns att det var nära åtminstone…! Så ska det ju inte vara. Glöm inte att höra av dig när du är här i närheten så lovar jag att bjuda på middag (även om det kanske bara blir blodpuddig 😉

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.