Årets Kock 2005

I torsdags fick jag möjlighet att följa tävlingen Årets Kock på plats på Clarion Hotel. Som matbloggstjejernas utsände, kan man säga!

Tävlingsmatlagningen är verkligen en speciell sorts matlagning. Det går undan, men med en otrolig precision. Varenda detalj är oerhört viktig och det gäller sannerligen att ha nerverna i schack. Helst ska man väl vara alldeles iskall, men vad jag kunde se darrade alla sex finalisterna rejält på handen. Inte att undra på! Samtidigt som någon då och då gav ett lite stressat intryck imponerades jag av deras handlag. Och jag insåg plötsligt vilket konsthantverk det är att laga mat. Inget lämnades åt slumpen och resultatet var riktigt imponerande (åtminstone för mitt amatöröga).

Årets tema var Nordisk Mat och på fem timmar skulle finalisterna laga en modern restaurangrätt baserad på huvudråvaran röding (och minst en mejeriprodukt förutom smör)samt en modern tolkning av en nordisk lunchrätt med karré av svensk gris som huvudråvara (och minst två mejeriprodukter förutom smör) plus valfria tillbehör som skulle serveras i tre olika skålar. Råvarorna till lunchrätten fick dessutom inte kosta mer än 25 kronor och klara av Livsmedelsverkets nya näringsrekommendationer.

Under dagen satt jag uteslutande på högersidan av läktaren och kunde följa Stefan Eriksson på nära håll. Han verkade väldigt säker och sansad. Och jag blev så klart imponerad! På kvällen visade det sig att det var just han som utsetts till Årets Kock. Lite kul var det förstås att hans kompanjon från cateringfirman (!) Jerrhag & Eriksson Gastronomi, Andreas Jerrhag, kom på andraplats.

Förutom att se på finalisternas matlagningskonst njöt jag av vin- och ostprovning, drack finfina lattevarianter och fruktdrinkar, kikade på böcker i bokbaren (och kom hem med en bok… jag fick lov att lägga band på mig med tanke på den kommande bokrean, men det var kraftigt reducerade priser och jag hade lätt som en plätt kunnat köpa ett helt gäng böcker) och åt en väldigt god lunch komponerad av 2004 års Årets Kock Markus Aujalay (äppelrökt fjordlax, marinerade grönsaker och bulgur + kesella med dill och mandel och så en liten fruktsallad).

Och så några bilder. Trist nog var det taskigt fotoljus i lokalen och som den amatörfotograf jag är lyckades jag inte få till det riktigt, så det får bli lite halvmörka bilder. Bättre än inga bildbevis alls!


Rikard Nilsson blir intervjuad av förra årets Årets Kockvinnare Markus Aujalay


Min favoriträtt rent utseendemässigt. Fänkålskryddad röding i mangold med Kalixlöjrom, svartpepparglaserade grönsaker och ugnsbakad körsbärstomat, vitvinssås med mild röksmak samt citronkryddade potatiskroketter. Andreas Rolks rödingbidrag.


Vinnaren Stefan Eriksson.


Vinnarrödingen; Varmrå röding med löjrom, grönsaker med dill och citron, sparrispotatis med schalottenlök och bröd, blåmusselsås.


Vinnarvarmrätten på fläskkarré; Honungs- och svartpepparstekt karré av unggris, rotfrukter med persilja, ingefära och äpple.

Alla tävlingsrecept finns här för den som känner sig manad att prova!

TV4 sänder ett entimmesprogram från tävlingen på onsdag klockan 20.00 för den som är intresserad.

5 kommentarer

 1. Johanna

  Varför var det förstås lite kul att Jerrhag-cateringen vann?

 2. Helena

  Tja.. jag tycker det är kul att kockar från andra ställen än t ex Fredsgatan 12 eller Bon Lloc kan vinna en sån här titel. Att det funkar fint även om man “bara” har en cateringfirma. Och så var det ju lite kul att både ettan och tvåan kommer från samma ställe. Kul för dem, i alla fall.

 3. Jesper

  Ja, och kul att en av tävlingsuppgifterna var just att göra en lunchspecial med fläskkarré, något som ju många kockar i “någon slags mittdivision” faktiskt får göra rätt ofta. Kul. Jag är lite avis att man inte var där…

 4. Johanna

  Ja jag instämmer helt om Svejk : det var ju väldigt trevligt och tack för kvällen! På återseende!

 5. Årets Kock 2007 » Tre tjejer i köket

  […] Mer att läsa: Helena bloggade om tävlingen även för två år sedan. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.