Smörgåstårtans dag

Visste ni att det är smörgåstårtans dag idag, den 13:e november? Det är ingen dag jag har stenkoll på, men när jag såg en notis om den igår blev jag genast sugen på mammas smörgåstårta. Så himla god och egentligen den enda variant jag verkligen gillar.

Smörgåstårta lockar verkligen fram barndomsminnen. I min familj har vi firat många födelsedagar med mammas smörgåstårta, men den var länge en sån där rätt som vi också åt en vanlig lördag. Med alkoholfri päroncider som obligatorisk dryck till. Jag skrev om det redan för sju år sedan i det här inlägget.

Nu för tiden kopplar jag mest ihop smörgåstårta med begravningskaffe. Sorgligt ju. Smörgåstårtan är värd ett bättre öde, så det är nog dags att “reclaima” den. Göra en tårta lite då och då i samband med trevligheter och ta tillbaka 80- och 90-talets festkänsla. Den där söta päroncidern hoppar jag däremot gärna över. 🙂

Mamma Stinas smörgåstårta

Lager 1
3 hg rökt skinka
6 skivade tomater
örtsalt
ett tjockt lager med lagrad ost

Lager 2
1 stor förp skivbar leverpastej (allt går inte åt, men en liten förp räcker inte)
inlagd gurka, ca 2 dl strimlad
2 1/2 dl grädde
5 msk majonnäs

Lager 3
2 1/2 dl grädde
4 msk ketchup
1/2 msk grovt salt
1 pkt fryst dill (eller allra helst motsvarande mängd färsk dill)
svartpeppar

Garnering
salladsblad
tomater
gurka
räkor
kokt ägg
dillvippor
citronskivor
gröna “fuloliver” – som så klart ska fästas med tandpetare på sidorna!

Gör så här:

Vispa 5 dl grädde. Blanda hälften av grädden med majonnäs och strimlad ättiksgurka och resten av grädden med ketchup, grovt salt, dill och svartpeppar. Lägg ut brödet till det första lagret och bred med valfritt bordsmargarin. Täck med rökt skinka, tomatskivor, örtsalt och ett tjockt lager lagrad ost. Lägg på nästa lager med bröd.  Täck brödlagret med skivad leverpastej och bred på grädd-, majonnäs- och gurkblandningen. Lägg på ett sista lager med bröd. Nu har det grova saltet i grädd- och ketchupblandningen hunnit smälta och det det är dags att täcka det översta lagret och på sidorna.  Garnera tårtan och låt stå kallt i ett par timmar före servering.

2 kommentarer

  1. Elin

    Alltså jag har nog aldrig gjort smörgåstårta! Borde det vara typ obligatoriskt på typ Nationaldagen att äta?

    1. Helena

      Det har du rätt i, Elin. Så mycket svenskare än smörgåstårta kan det ju inte bli, så det skulle verkligen passa på Nationaldagen. 😀🇸🇪

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.