| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av måndag 31/03 2014 kl. 10:33 4 kommentarer

Böcklingröra med citron och persilja

Vi köper hem rökt fisk lite nu och då. Oftast lax och makrill. En av fördelarna är att en mindre mängd ger mycket smak i middagsmaten. Hållbarheten brukar vara bra i kylskåpet så det är en typisk ”bra-att-ha-ingrediens” att plocka med sig hem på veckohandlingen. Rökt lax återkommer ofta i vår vardagspasta och är en återkommande ingrediens här i matbloggen och vill du äta något gott med rökt makrill till middag så rekommenderar jag det här.

Rökt böckling är förstås barndomsnostalgi. Mamma köpte hem från fiskaffären och jag vill minnas att det serverades med färskpotatis och knäckebröd. Somrigt och enkelt!

I fredags blev det här en improviserad förrätt med just rökt böckling i väntan på att veckans steak night skulle bli preppad och klar. Faktum är att det var mest överblivna rester från kylskåpet som åkte ner i röran. Men helheten med alla smaker blev ju gudomligt gott! Jag tänker att den här typen av snittar passar fint med de snittar jag tidigare nämnt i inlägget om norrländska tapas och inte minst favoriten Öjebytoast som serveras med kräftstjärtar kummin och västerbottensost. Helena har förresten bloggat om en liknande böcklingröra med kapris som du  hittar här.

BÖCKLINGRÖRA MED CITRON OCH PERSILJA – en receptskiss

 • Rensa en rökt böckling. Dela i småbitar och lägg i en skål.
 • Rör ner ett par matskedar smetana.
 • Blanda ner finklippt slätbladig persilja, ganska mycket nypressad citronsaft, lite finklippt dill och ett par skedar romkaviar. Smaksätt lätt med salt och peppar. Förvaras kallt innan servering.

Liknande inlägg:

4 svar till “Böcklingröra med citron och persilja”

 1. Fröken Dill skriver:

  Älskar rökt fisk och visst väcker det barndomsminnen. Mina föräldrar hade sommarstuga på Adelsö i Mälaren och på den tiden fanns det hela två fiskare på den lilla ön som rökte siklöja. Underbart gott och så sorgligt att den goda fisken nästan är utrotad i Mälaren numera.
  Idag varmröker jag gärna fisk själv. Lax är ju lätt att få tag på och ibland har vi lyckats köpa färsk strömming i Grisslehamn. Blir de godaste böcklingar man kan tänka sig.
  Min J har experimenterat en del med kallrökt fisk också. Lite meckigt med den långa röktiden, men blir väldigt gott!
  jag har fin rökt stenbit hemma och den tror jag kan bli helt perfekt i en röra typ din.

 2. Hilda A skriver:

  Superbra blogg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.