Brödpudding med mörk choklad, banan och nötter » Tre tjejer i köket

| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av tisdag 16/04 2013 kl. 20:13 7 kommentarer

Brödpudding med mörk choklad, banan och nötter

Den här vintern snöade vi verkligen in på den brittiska efterättsklassikern ”bread and butter pudding”.

Det är maken som har levererat dem i största tänkbara ugnsform med kardemumma och russin som smaksättning. Ej heller att förglömma – med hemkokt citrusmarmelad och lättvispad vispgrädde eller glass som tillbehör. Min mans recept? Nej det tänkte jag inte kommentera här och nu. Här kommer min utmanare  med mörk choklad, banan och nötter.

Tanken med brödpudding är att göra en skafferirensning på dagsgammalt bröd, russin, nötter osv. Se därför mitt recept som en skiss att utgå ifrån. Använd dock inte bättre bröd som levain eller annat surdegsbröd. Billigt vitt rostbröd  är helt klart det bästa för att få till bästa tänkbara pudding!

BRÖDPUDDING MED MÖRK CHOKLAD, BANAN OCH NÖTTER (ca 4 portioner)

  • Smörj en ugnsform i lämplig storlek.
  • Blanda lika delar grädde och mjölk i en skål. Drygt 2, 5 dl vätska behövdes till min form. Det ska täcka knappt täcka brödet. Smaksätt gräddblandningen med tex vaniljpulver eller kardemumma.
  • Smält ca 2 matskedar strösocker i en kastrull. Rör ner gräddblandningen. Rör även ner ett ägg om det är till en mindre form som denna.
  • Smöra sex skivor dagsgammalt vitt bröd. Skär av kanterna. Antingen varvar du brödskivorna snyggt i formen eller så tärnar du dem. Varva brödskivorna med en skivad banan,  ca 100 gram mörk choklad i bitar och ett par nävar hackade nötter. Rör om allt varsamt så att allt ”blandar sig”.
  • Gräddas puddingen i ca  25 minuter i 175 grader.
  • Serveras med glass eller lättvispad grädde

Liknande inlägg:

7 svar till “Brödpudding med mörk choklad, banan och nötter”

  1. tina skriver:

    Åh, det här tror jag att jag skulle tycka om även om jag aldrig smakat något liknande.

    • Elin skriver:

      Tina, Det tror jag också, gå loss på en old school typ med Delia. Kör man en rätt ”plain” så rekommenderar jag någon söt topping som just apelsinmarmelad.

  2. Hanna skriver:

    En favvis! Älskar både de krispiga bitarna överst och den mer geggiga massan under till. Ska absolut testa med choklad nästa gång (men kanske inte banan….). 🙂

  3. Sara skriver:

    Men oj vad gott det lät! Bread pudding är en favorit och maken älskar kombon banan/choklad.

  4. Moma skriver:

    Det låter så vansinnigt gott, jag ska garanterat testa vid tillfälle! 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.