Nyårsmeny 2011

Bättre sent än aldrig brukar man ju säga, och det här inlägget är verkligen sent. Det har legat till sig i nästan en månad…

Medan Elin med familj befann sig på andra sidan jordklotet firade jag och Helena in det nya året hemma hos mig tillsammans med våra respektive samt vår “hovfotograf” Micke.

Kanapéer med kräftstjärtar och sweet chili

Som välkomstilltugg serverades kanapéer med kräft- & sweet chiliröra », ett något modifierat recept från den fantastiskt omfattande och härliga boken “Systrarna Eisenmans mingelmat”. Glasen innehöll Pol Roger Brut Réserve.

Rårakor med löjrom

Kvällen fortsatte i Pol Rogers sällskap och till förrätt serverade vi rårakor med löjrom, crème fraîche och rödlök ».

Rödingfilé med pommes duchesse och champagnesås

Som varmrätt serverade vi smörstekt rödingfilé med pommes duchesse och champagnesås, samt en finstrimlad fänkålssallad med citrusvinägrett. Även till varmrätten hade vi Pol Roger i glasen.

Bourbon/vaniljglass med salt- och sockerrostade nötter och kolasås

Le grand finale, dvs desserten, bestod av Bourbon/vaniljglass från StikkiNikki med hemgjord kolasås och salt/sockerrostade hasselnötter ». I glasen hade vi Moscatel de Setúbal.

Gott nytt år!

Vid tolvslaget skålade vi in det nya året med Geisweiler Monopole och såg raketer och rispapperslyktor stiga mot skyn.

Bildspel

Klicka på bilderna för att öppna bildspelet.

Recept och receptlänkar

Kanapéer med kräft- och sweet chiliröra, ca 12 st
Ingredienser
200 g kräftstjärtar
50 g philadelphiaost
0,25 dl sweet chilisås
3 skivor ljust bröd

Gör så här
Hacka kräftstjärtarna i mindre bitar och blanda sedan med philadelphiaosten och sweet chilisåsen till en jämn röra. Smaka av med salt och peppar. Stansa/skär ut 4 rundlar ur varje brödskiva och fördela röran på dem. Garnera med en dillkvist och en räka eller kräftstjärt.

Rårakor, 6 portioner
Ingredienser
400 g potatis
½-1 tsk salt
rikligt med smör/olja att steka i

Gör så här
Skala och riv potatisen grovt, blanda rivet med saltet. Värm lite olja och smält i en rejäl klick smör i en stekpanna på medelvärme. Forma små tillplattade högar av potatisrivet och stek tills rårakorna sitter ihop och blivit gyllenbruna på båda sidorna. Servera t.ex. som vi gjorde, med löjrom, crème fraîche och finhackad rödlök.

Salt- och sockerrostade nötter
Ingredienser
2 dl hasselnötter
1-1½ tsk neutral olja
1-1½ tsk salt
1-1½ tsk socker

Gör så här
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills skalet börjar lossa. Ta dem åt sidan och försök gnida loss så mycket som möjligt av skalet med hjälp av en ren kökshandduk. (det här momentet är lite överkurs, det går bra med skalet kvar också)

Lägg tillbaka nötterna i pannan, blanda runt dem i oljan och strö över salt och socker. Rör runt nötterna tills sockret smält, häll sedan upp dem på ett bakplåtspapper och låt svalna. Inför serveringen kan du grovhacka dem lite.

Alla bilder är tagna av Mikael Koark.

9 kommentarer

  1. Linda

    Låter som jag vill “leka” nyår snart 🙂 Hur var champagnesåsen?

    1. Maria

      Linda: “Leka nyår” låter som en jättebra lek! :mrgreen: Såsen var mycket god, rekommenderas! (allt var gott iofs)

  2. Fröken Dill

    Härligt och underbart gott! Champagnessås – vilken lyx! Kanske har vi kommit över det värsta “i-januari-ska maten-bara-vara-billig/nyttig”-träsket snart. Dags för fest igen?

    Även här hemma nyårslagades det från Systrarna Eisenmans mingelmat. Bra bok, mycket bra bok!

    1. Maria

      Fröken Dill: Ja, mer fest och champagne i vardagen till folket tycker jag! 😀

      Det ska ju bara vara 1 dl champagne i såsen så det kan man ju knycka ur den flaska man tänker dricka. Och det finns ju prisvärda alternativ om budgeten är knapp.

  3. Hanna

    Vilken härlig kväll! Skulle gärna huggit in på allting, och måste absolut prova både tilltugg och varmrätt. Dessutom är Pol Roger ett av mina favoritbubbel! 🙂

    1. Maria

      Hanna: Håller med om att Pol Roger är en favorit! Jag fick en magnumflaska i avtackningspresent när jag slutade på mitt gamla jobb och den kom väl till pass under nyårsfirandet.

  4. Felicia

    Mmm.. vilka härliga bilder. Inspiration på hög nivå!

  5. Fredagsmys – utan taco » Tre tjejer i köket

    […] inte; riv potatis, salta och stek sedan i smör (den som vill ha lite måttangivelser hittar det här). Servera med de tillbehör ni gillar bäst. Creme fraiche, rödlök och någon slags rom är ett […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.