| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av tisdag 14/06 2011 kl. 14:20 9 kommentarer

Norrländska tapas

Senast att flytta in på vår kokbokshylla är receptsamlingen Västerbottensost – 100 vinnande recept. Detta är resultatet av en recepttävling där svenska folket fick skicka in sina favoritrecept på temat ovan nämnda ost. Boken bjuder på en oändlig variation på idéer i receptsamlingen om vad osten kan användas till men framför allt så genomsyras boken av hur älskad västerbottensost är. Jag kan ju bara hålla med, som ost är den ju en fantastisk smaksättare – bara här på vår blogg så har vi hunnit med 25 recept (minst) som innehåller just västerbottensost.

Jag fick kokboken hemskickad som recensionsex och med boken följde även ingredienserna med till ett av recepten. Kul idé tycker jag som helt plötsligt hade färsk röding och löjrom till middag en vanlig onsdag! Vi använde Pågens Lant som brödskivor till dessa tapas. Vi rostade brödskivorna i ugnen strax innan servering men vill du vara lite mer norrländsk på temat så är ju hårt tunnbröd ett bra alternativ. De här fyra tapasförslagen matchade varann fint smakmässigt och kan verkligen rekommenderas som tapastema.

från vänster på bilden:

Färsk röding med chili –  Hetta upp olivolja i en stekpanna. Fräs finhackad röd chili och vitlök lite snabbt. Stek rödingen. Salta och peppra varsamt. Pynta med finklippt gräslök. Vi toppade även med lite kräftstjärtar som fanns hemma i kylskåpet.

Skivad västerbottensost med hjortronsylt – Det söta passade fint med de övriga snittarna!

En rejäl sked kalixlöjrom pyntat m lite rödlök och färsk dill.

Rökt renstek med färsk pepparrot – Vi strimlade rensteksskivorna i fina strimlor och blandade det försiktigt med riven färsk pepparrot. Toppa med lite persilja.

Liknande inlägg:

9 svar till “Norrländska tapas”

 1. Hanna skriver:

  Vilken kul idé! Ser riktigt gott ut!

 2. Roland skriver:

  Ser väldigt trevligt ut, men vill påpeka den lilla detaljen att ni stavar fel. Det heter Västerbottensost och inget annat, alltså ett S som tappats bort.

  • Elin skriver:

   Hej Roland! Du har helt rätt, bra att det finns läsare som korrekturläsare, jag ska rätta upp stavningen i helgen! tack!

   • Maria skriver:

    Vi har varit lite förvirrade i stavningen upptäckte jag, för det finns rätt många inlägg där det är rättstavat också. 🙂

 3. Simon skriver:

  Ser väldigt gott ut på bilden och som en perfekt starter på sommarfesten!

 4. Linda skriver:

  Åh vad det såg härligt ut med tapas med röding! Det måste jag absolut prova. Jag tror minsann att jag äter på tok för lite tapas. 😉

 5. […] Även här har Annika inspirerat på sistone. Det är helt klart den lagrade osten och kummin som dominerar i smak i den galet goda kräftstjärtsröran. Jag bytte faktiskt ut västerbottenosten i receptet mot en rejält lagrad prästost vilket gick alldeles utmärkt. Röran kan med fördel serveras på små snittar eftersom det är en mycket smakrik röra. Letar du efter fler snittar så tror jag dessa kan passa bra till. […]

 6. […] lämpliga till snittar – perfekt småplock såklart. De passar nog alldeles utmärkt till de norrländska tapas jag bloggat om tidigare. Jag gick på den lata varianten och gjorde en stor tunnbrödrulle till lunch. Mer sommar än så […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.