Tips inför resa till Sardinien?

Carin ska åka till Sardinien och vill gärna ha tips inför resan!

Om någon har något guldkorn att tipsa om tar jag gärna emot det, vi ska åka dit i mitten av september.

Fyll gärna på i kommentarerna om du varit på Sardinien och har några tips till Carin och andra resenärer!

Jag har inte varit där själv men blev sugen när jag läste ett resereportage i Femina (nr 8, augusti 2007). Dessutom hade Svenska Dagbladet en trevlig artikel om agriturismo på Sardinien i helgen. Andra matnyttiga länkar om man är intresserad av just agriturismo finns att läsa på nätet här. Kanske nästa års resa för mig och J?!

18 kommentarer

  1. Carin

    Tack för tipset om artikeln i SvD, den hade jag missat. Tack även för att ni lyfte fram min efterlysning.

  2. Karin

    Hej, var på Sardinien förra året och det var verkligen jättebra (bättre än årets resa till Algarve). God mat och trevliga människor. Kan verkligen rekommendera restaurangen Machiavello som låg i gamla stan, de serverade en folieinbakad skaldjurpasta som var fantastisk. Dessutom finns vindistriktet Sella Mosca strax utanför Alghero (vid charter fanns utflykt). Vidare får ni inte missa Stintino beach där en James Bond film spelats in vid de turkosa stränderna. En båtutflykt till droppstengrottorna, inte minst för den spännande oh fartfyllda båtfärdens skull, kan också varmt rekommenderas. Att hyra bil för att dra till Smaragdkusten var visserligen ett äventyr i sig men blev en ganska kostsam historia då priserna är skyhöga så bättre att lägga tid och pengar på något annat.

    Om det finns fler frågor besvarar jag de gärna!

  3. Charlotte

    Hej, jag har just kommit hem från Sardinien, södra delen, och det är en fullkomligt underbar ö. Bodde hos kompisar utanför Cagliari och jag kan varmt rekommendera den södra delen. Inte alls särskilt turistiskt, relativt billigt och stränderna är fantastiska. I år gjorde vi en utflykt till Golfo di Orosei, nordöstra delen och bodde på en Agriturismo nära Cala Ganone. En båttur längst kusten är ett MÅSTE! Klippor, vita stränder och ett hav som kunde varit en pool, så klart är vattnet. Att bo på en Agriturismo är ett perfekt sätt att komma i kontakt med det lokala köket. Vet inte hur ni tänker bo men det är helt klart att rekommendera. Sarderna ser sej som köttätare, trots närheten till havet. Men prova allt i skaldjur och fiskväg!! Jag och en kompis (sard) håller för fullt på att planera nästa sommars aktiviteter. Exkursioner, vinprovning, trekking, båtturer osv. Står GÄRNA till tjänst med mer info. Bara att höra av sej.

  4. Pia

    Hej! Även jag ska åka till Sardininen i slutet av oktober. Vi är en grupp lärare och elever som åker på besök inom ett EU-projekt. Det ska bli otroligt spännande att äta italiensk skolmat. 🙂
    Jag tror att vi kommer att ha ett fullsäckat program och ser fram emot att bli serverad mat flera gånter om dagen… Jag tar gärna emot tips om vad ni handlat med er hem i form av mat.

  5. Jenny

    Gå gärna in på Ossidiana – Sardinienspecialistens hemsida. Jag bor själv på Sardinien och ön är min passion. Välkomna hit! Ciao, Jenny

  6. Damon Rasti

    Sardinien är alldeles fantastiskt, med fina stränder, varma människor och mitt favoritresemål i Italien.
    Bra restaurangstips: Ristorante Andreini i den gamla staden i Alghero. Årets matupplevelse för mig, på en alldeles fantastisk innergård. Har någon Michelinstjärna tror jag. Satsa hellre på La Carte än avsmakningsmenyn. Krävs att du ringer och bokar. http://www.ristoranteandreini.it/

    Taverna Paradiso: Familjerestaurang i närheten av den förra, med fantastiska ostar som är belönade, och här har jag ätit den möraste Entrecôten i mitt liv. Jag tvingade t.o.m. min vegetariska flickvän att smaka.

    Stintino beach är som någon nämnde fantastisk, om än väldigt turistig.

    Alldeles utanför Alghero finns en härlig man som säljer makalös honung i sitt hus som man absolut inte får missa.
    Adressen är Strada dei due Mari KM 1,2 , precis innan staden när man kommer från flygplatsen och hans telefonnummer är 347-7902967. Han pratar perfekt engelska. Lycka till!

  7. Carin

    -> Charlotte.
    Vi har kollat på Agriturismo och funderar på att bo på en gård minst ett par nätter, har du koll på om man bör förboka här hemma eller om man kan ordna det på plats? Vi vill kunna ta dagarna som de kommer och har ännu bara bokat rum första natten vi kommer fram.

    Tack till alla för era tips.

  8. Solveig

    Har läst alla kommentarerna. Tack det var intressant och matnyttigt. Jag åker om en vecka till Sardinien med mina två barn (en tonåring och en som är som är 23). Vill då gärna ha reda på så mycket som möjligt om Sardinien. Är det dyrt att äta ute? Bra med tips på billiga restauranger med god mat. Vi ska bo i Alghero. Ha det bra.

  9. anki

    kom hem från 10 dagar på sardinien i onsdags. bodde i Bosa med min familj och reste runt till olika stränder och vackra miljöer varje dag! kommer att åka tillbaka nästa år.Bosa är en väldigt vacker medeltidstad ca:1 timme söder om Alghero.Hisnande vacker väg längst kusten dit.

  10. Jenny

    Jag och min pojkvän är precis hemkomna från en vecka i södra Sardinien, strax utanför Cagliari. Kan verkligen rekommendera den södra sidan, då det inte alls är speciellt turistigt, samt har underbara stränder. Däremot skulle jag inte åka i augusti igen, då alla italienare har semester då och de översvämmar ön. Ett måste tycker jag är att hyra bil, och då rekommenderas att göra det i förväg, då det är ett väldigt tryck på biluthyrare och man annars kan få betala överpris. Det finns otroligt många fina stränder i söder, bara att åka längs kusten så finns det hela tiden vita stränder med helt ljusturkost vatten. Var inne i Alghero på vägen till flygplatsen och där var mycket dyrare priser i de affärer vi var inne i, och mer typiska turist-krims krams affärer, men samtidigt väldigt fint i gamla staden. Hur är stränderna i norr? Någon som har varit runt hela ön och vet var stränderna är bäst?

  11. Anna

    Jag var på Sardinien förra sommaren och det var underbart!
    Sardinien som också kallas “lilla karibien” pga det underbara vattnet
    och dom vita stränderna, ett tips är att hyra bil en dag och åka runt och titta i dom små städerna som finns lite här och var, väldigt mysigt. :mrgreen:
    Som sagt jag rekomenderar värkligen denna ö, ska dit igen om 2 månader!

  12. cornelia ernestes

    Jag och min blivande man funderar på ett par dagar på Sardinien i juli. Var och hur bor man bäst? Kan gärna tänka oss agriturismo men vi hyr inte gärna bil, finns busskommunikationer på ön?

  13. Maria

    Cornelia: Tyvärr har ingen av oss varit på Sardinien (än). Kika igenom kommentarerna och följ länkarna ovan så kanske du kan komma en liten bit på vägen.

  14. Annie

    Hej.

    Ja Cornelia det finns både buss och tåg, i varje fall i Alghero.
    Jag rekomenderar att boka in er på något hotel vid vattnet längst
    Alghero kusten. Unik sjöutsikt till inte allt för höga priser!

    Och om ni åker dit i juli, som jag ska göra, rekomenderar jag att ta med er en stark solskydds faktor. Eftersom värmen på Sardinien kan stiga upp mot 35grader i Juli, det är den varmaste månaden på hela året.

    Men ha det så kul där nere! 😉

  15. Isabella

    Vi kommer att åka för tredje året i rad till Sardinien nu i oktober. Tycker det är den bästa ön vi semetrat på. Hyrbil ska man absolut ha! Det är inte svårt att köra på Sardinien och hittar man rätt hyrfirma som t ex easyterra så är det billiga priser. En Fiat Punto för hela restiden där lönar sig! Vi har bott i Alghero alla gånger och hade tänkt ta östkusten denna gång, men ändrade oss. Vi är förtjusta i Alghero och stranden Maria Pia beach som finns där. Vattnet brukar vara rätt så varmt ännu i början av oktober. Vi hyr lägenhet via t ex ownersdirect eller Holidaylettings eller Homelidays. Blir billigare och är bättre standard än hotellen. Maten är billig i affärerna, men restaurangpriserna är inte billiga. Finns en pizzeria i Fertilia som har de godaste pizzorna i världen. Finns också en annan pizzeria inne i Alghero där man bakar pizzorna i eldad stenugn (på gränsen mellan LIDO och centrum). Märk väl att det mesta är stängt under siestan! En av de första lunchrestaurangerna och caféerna vid hamnen då man går in till Storico (gamla stan) har de förmånligaste priserna för kaffe, kaka osv. Ni ser var folk sitter och var lokalbefolkingen finns.. Gå dit! Lönar sig att fråga av lokalbefolkningen också, för det finns en del turistiga restauranger som har mat som inte smakar någonting alls. Märk väl att man beställer kött och tillbehör skilt. Sallader finns det inte så mycket av… den sallad du beställer in är ofta torr och tråkig. Grönsaksfat mycket enkla. Satsa på typiska italienska rätter. Annars koka mat själv och köp råvaror till bra priser! Den lilla staden Castelsardo i norr är värd ett besök, likaså Stintino. Staden Sassari är inte någon höjdare… Spökstaden Argientiera är spännande att se, samt landsbygden mellan Stintino och Alghero. Stanna vid vingårdar och ta också en sväng ut till Capo Caccia! Vi gick ner för de långa trapporna till grottan, vilket inte alls var så ansträngande! Vägen upp var det… men det tog ca 10 min. Man kan ta det lugnt och stanna mellan varven! Grottan i sig var kanske inte det man väntat sig, den guidade rundturen värdelös för man hörde inte vad de sa och om man hörde så var det monotont och tråkigt. Man fick inte röra sig fritt i grottan. Inget för barn! Det bästa med Sardinien är Alghero, stranden Maria Pia beach och den gamla stadsdelen Storico kvällstid. Pizzorna, glassen, skaldjuren och vinerna. Samt ett otroligt vackert folk!!

  16. Lullan Backman

    Var på Sardinien nu i veckan, kanonfint resmål så här nu på eftersäsongen. Tog fasta på Karins tips från 070809 om Osteria Machiavello och deras folieinbakade skaldjurspasta (bild),
    – den var så god !!! 🙂

    För resande singlar måste dock påpekas att den bara går att beställa in till 2 personer….
    MVH Lullan

    1. Maria

      Lullan: Vad roligt att du fick bra tips i kommentarerna! Pastan såg god ut! 🙂

  17. Färskpressad bloggstatistik » Tre tjejer i köket

    […] Tips inför resa till Sardinien? Marias inlägg från 2007 är vårt mest lästa reseinlägg senaste […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.