Glöggafton 2006

I lördagskväll gick den traditionsenliga glöggaftonen av stapeln. På grund av tidsbrist fick jag i år tona ner ambitionsnivån och fuskade därför med både köpe-lussekatter och köpe-pepparkakor.

Två sorters tryfflar, sockersalta kryddnötter och Juligt-bloggens laxrullar hann jag i alla fall med att fixa! Jag är alldeles för lat för att stå och rulla tryfflarna så jag brukar spritsa dem i ischokladformar istället. Det funkar bra det med! 🙄

Laxrullar - enkelt och gott!

Receptet på rullarna hittar du hos Juligt-bloggen, de var väldigt goda och enkla att göra. Jag använde mig av varmrökt lax från Vånö fiskodling som jag köpte på Nämdös julmarknad.

Glöggtryffel & chilitryffel

Chilitryffel ca 30 st
1 dl vispgrädde
2 msk margarin
3/4 dl muscovadosocker
200 g mörk choklad >70% kakaohalt
1/2 röd chili
röd chili till garnering

Bryt eller hacka chokladen i bitar. Strimla chilin i långa strimlor så att den blir lätt att plocka upp ur gräddkoket. Koka upp margarin, grädde, muscovadosocker och chilistrimlorna. Ta av från värmen och låt det stå och dra 5-10 minuter. Plocka därefter upp chilistrimlorna och låt gräddblandningen bli varm igen. Blanda i den hackade chokladen och rör tills det är en jämn och blank smet.

Låt svalna något. Fyll därefter tryffeln i en spritspåse och spritsa ut i formar och garnera med en liten bit chili. Förvara svalt.

Glöggtryffel ca 30 st
200 g mörk choklad >70% kakaohalt
1 dl vispgrädde
25 g smör
5 msk muscovadosocker
3 msk glögg (jag använde Blossa trestjärnig med rom)

Hacka chokladen. Koka upp grädden och muscovadosockret. Tillsätt choklad, smör och glögg, rör till en blank, slät smet. Låt svalna lite och spritsa därefter i formar. När tryfflarna svalnat ytterligare kan man dekorera med lite riven choklad. Förvara svalt.

8 kommentarer

  1. Max

    Lax! Rullar! Låter som en farlig kombination.

    Chilitryffel däremot. Det verkar vara en höjdare. Smakade nåt liknande för ett tag sedan och det var extremt gott.

  2. Madeleine

    Usch, så smarrigt 🙂 Jag skulle också vilja kunna göra såna bakverk. Nu har man i alla fall chansen att få ta del av dem:smile:

  3. Åsa H

    Jag är verkligen en amatör i köket! Mitt försök att göra tryfflarna beviser det. Jag “glömde bort” att låta smeten svalna så när jag skulle spritsa var det som att öppna en chokladkran. Nåväl, de kanske smakar bra även om de inte är lika snygga som på bilderna ovan. 😆

  4. Maria

    -> Åsa H: Bättre lycka med spritsandet nästa gång! Smaken är det nog inget fel på i alla fall! :mrgreen:

  5. www.ElSkurko.Com

    Ja glögg afton är ju aldrig fel! 🙂

  6. Pia

    Chilitryfflarna blev en riktig hit bland julgodiset. Varför larva med knäck och ischoklas när man kan äta något riktigt gott?
    De kommer att återkomma nästa år tillsammans med Anna Bergenströms nöttunga Panforte ur boken Vinterns goda ting.:lol:

  7. Tryffel och bredspacklingsläge. « Tre trappor utan hiss

    […] Istället för renovering ägnade jag och lillasyster gårdagskvällen åt att skapa konstifika tryfflar till dagens glöggmingel på jobbet, den ena sorten med glöggsmak, den andra med smak av chilli. Mumsfilibabba! Posted by Fröken J Filed in Detaljer, Kök […]

  8. Repris: Julgodis och julbak » Tre tjejer i köket

    […] 2006 inledde vi glöggaftonen med lite matigare tilltugg i form av laxrullar a’la Juligt-bloggen. Dessutom bjöds det på en av mina stående favoriter sockersalta kryddnötter. Två olika sorters tryfflar blev det även detta år, en variant med chili och en annan med glögg. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.