| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av fredag 28/07 2006 kl. 17:18 8 kommentarer

Limelax med räkor

Det är semestertider och min tillvaro är latig och behaglig. Värmen gör gott, men inspirerar inte till några stordåd i köket precis. Att sätta fart på ugnen eller steka en köttbit är inte att tänka på eftersom vår lilla lägenhet i stort sett förvandlas till en ångbastu efter en stund. Istället är det enkla sallader, stora mängder vattenmelon och mat på kvarterskrogen som gäller. Det är synd att klaga, men nu längtar jag faktiskt efter matlagningssuget och fantiserar om kroppkakekok, kalops och mustiga höstgrytor.

Till slut tröttnar t o m jag på sallad och inser att jag måste ta mig i kragen. En sådan dag blev det limelax med räkor.

Till två portioner behöver du:

2 laxfiléer
1 lime
300 g oskalade räkor
några droppar olivolja
citronpeppar
salt
1 fänkål
1 dl lätt creme fraiche/turkisk yoghurt

1 mogen mango
1 tomat
2 salladslökar
saften av 1/2 lime
1/2 chilifrukt
några droppar olivolja
flingsalt
svartpeppar

Gör så här:

Skala räkorna, skär dem i mindre bitar och blanda med limeskal och saften av en halv lime. Tillsätt citronpeppar, en nypa salt och några droppar olivolja. Låt stå i 10 minuter. Lägg laxen i en ugnsfast form och toppa med räkblandningen. Låt stå i ugnen i 175 grader i ca 10 minuter. Jag garderar mig så gott som alltid och använder en elektrisk termometer och när fisken har nått 55 grader är den klar.

Dela fänkålen i kvartar, lägg den i en form, häll över en aning olivolja, salt och peppra. Låt fänkålen bli nästan mjuk i ugnen (ca 175 grader) ca 2o minuter.

Dela mangon i små fyrkanter, hacka löken och chilin, filéea tomaterna och dela dem i mindre bitar. Blanda. Häll över lite olivolja och tillsätt flingsalt och svartpeppar. Låt stå en liten stund innan servering.

Servera laxen tillsammans med fänkålen, mangosalsan, färsk pasta och en klick creme fraiche eller turkisk yoghurt.

Limelax

Helenas kommentar: Tänk på att räkorna lätt blir torra efter mer än tio minuter i ugnen. Om du använder frusen lax gör du bäst i att inte toppa med räkorna förrän på slutet. För bra tajming; sätt in fänkålen i ugnen efter att du har gjort räkblandningen men alldeles innan du bygger ihop laxen i formen.

Liknande inlägg:

8 svar till “Limelax med räkor”

  1. Oskar skriver:

    Receptet är provat och avnjutet. Gott! Bra synpunkt om att räkorna kan bli lite torra. I min ugn tar det lite längre än 10 min att uppnå 55 grader. Räkorna får komma in i ugnen lite efter laxen.

  2. Elin skriver:

    Receptet verkar gott! Jag gillar ju inte nar rakor blir for torra, sa jag kan tanka mig att bara marinera dem och slanga dem pa fisken nar den ar klar och kommer ut ur ugnen igen 💡

  3. Ida skriver:

    Jag ska ha tjejmiddag i morgon och då ska jag definitivt prova receptet! Funderar på att göra cheesecaken till efterrätt eller jag fyller ju år så jag kanske skulle bjuda på tårta? Vad tycker du?

  4. Helena skriver:

    -> Ida: Grattis på födelsedagen (en dag för tidigt?)! Eftersom jag inte är alls förtjust i tårtor, så är mitt tips att antingen göra cheesecaken eller hallonsorbet med mynta och limesocker. Lycka till!

  5. Elin skriver:

    Ida, det går ju att garnera cheesecaken så att de ser lite tårtaktig ut, köp lite fina bär att garnera med, tex physilis.

    Ett tårta som jag har oprovad men bokmärkt är Nigellas chokladtårta som verkar lyxig; http://mammaliv.blogsome.com/2006/06/04/olofs-fodelsedagstarta/

    Sedan så är ju den som Maria serverade på sin sambos 30årsdag sjukt god, jag vet inte hur många bitar jag åt av den;
    http://www.ragazze.se/2005/09/12/chokladkaka-med-tryffel/ (den kan du ju också tex garnera med färska hallon för att mer födelsedagstårtigt utseende….)

    grattis på födelsedagen!!! 😛

  6. Ida skriver:

    Tack Helena! Det är på söndag, men det är roligare att ha middag på en lördag… Vad tror du om att byta ut pastan mot färskpotatis på limelaxen ovan? Tack för tipsen med tårta och så! Ska definitivt kollas upp.

  7. Ida skriver:

    Tack Helena! Det är på söndag, men det är roligare att ha middag på en lördag…
    Elin – Tack för tipsen med tårta och så! Ska definitivt kollas upp. Tack för gratulationen!

    Vad tror ni förressten om att byta ut pastan mot färskpotatis på limelaxen ovan?

  8. Ida skriver:

    det blev lite fel ovan då jag kom på att tips och kom från två personer.

  9. […] lax och primörer – Laxcheesecake – Örtmarinerad lax – Gravad lax med ädelost i citronvodka – Limelax med räkor – Muscovadogrillad lax med jordgubbssallad – Sweet chililax med potatis- och […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *