Glutenfri kokostoscakladdkaka

Sommarens bästa kaka åt vi i hamnen när vi var i Mollösund.  Fick receptskissen och när jag googlade insåg jag att det är en ganska återkommande kaka, med ett lager kladdkaka toppat med ett lager kokostosca.

Hemma hos oss går den numera under namnet Mollösundskakan. Den blev precis lika god med glutenfri mjölmix – det viktigaste är att den inte blir torr, utan behåller sin kladdighet i mitten. Som vanligt var det inte jag som stod för bakningen, utan yngsta tog kommandot. Tack tack!

Kokostoscakladdkaka

Kladdkaksbotten:

  • 200 gram smör
  • 4 st ägg
  • 3-4 dl strösocker
  • en nypa vaniljpulver
  • en nypa salt
  • 1 dl kakao
  • 3 dl (180 g) glutenfri mjölmix

Kokostosca som glasyr:

  • 200 gram kokosflingor
  • 1 dl ljus sirap
  • 1-2 dl  strösocker (mängd efter egen preferens)
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 75 g smör
  1. Klä en djupare ugnsform (ca 25×35 cm) med bakplåtspapper.
  2. Smält smör i en kastrull. Rör ner ägg och socker. Rör ner torra ingredienser och rör slätt. Bred ut jämnt i formen.
  3. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 15 minuter.  Den ska vara ”nästan” klar, eftersom den ska gräddas två gånger.
  4. Förbered glasyren: häll alla ingredienser i en kastrull. Värm och rör om. Låt sjuda ca 5 minuter.
  5. Bred glasyren över kakan och grädda ytterligare ca 10 minuter. Låt svalna och skär upp i små fyrkanter.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.