Galette med skinka och ägg
Från att vi fick hybris och köpte en elektrisk crepepanna för att göra galetter så har det gått några år. Utan att den har använts annat än av barnen för att göra tunna pannkakor (hej, blir jättebra!). Men nu! Äsch jag gjorde inget alls i vanlig ordning. Äldsta fixade. Fint ändå att ha vuxna barn som styr upp middagen.
Hälften av galetterna blev en middag med skinka och ägg, se längre ner. Resten sparades till en middag två dagar senare för att toppa med lax och sparris mm. Just det upplägget var så himla bra att ha redo i kylen, när det är tio minuter från att man stänger ner jobbdatorn till dess att middagen behöver vara på bordet.
Galettes – grundrecept för smet – 15 stycken
- 6 dl bovetemjöl (6 dl motsvarar 300 gram)
- en nypa salt
- 3 dl mjölk
- 3 dl vatten (eller mjölk)
- 3 stora ägg
- smör till stekning
- Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa ner mjölk och vispa till en slät smet.
- Vispa ner vattnet och ägg.
- Låt stå kallt ca 30 minuter eller längre tills smeten sväller.
- Stek tunna pannkakor.
Galette med skinka och ägg
Gjorde klart dessa i ugnen, eftersom vi paralellstekte galetterna.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Lägg skivor med skinka och skivad ost på en galette. Kläck ett ägg i mitten.
- Vik ihop kanterna som på bilden. (Alternativt vid servering).
- Gratinera i ugnen tills ost smält och ägget är ”klart”.