En vego-vurpa

Jag erkänner, det har inte lagats vegetariskt i det här köket den senaste månaden. Min vego-utmaning fick sättas på paus när min trasiga rygg och höft började krångla mer än vanligt och det liksom var omöjligt att stå i köket längre än fem minuter åt gången. Jag tror att alla kan känna igen sig i den där situationen när man är glad att man får i sig någon mat över huvud taget. De här perioderna är inte roliga, oavsett vad de beror på.

Tur för mig att Magnus har rattat matlagningen här hemma på sistone. Eftersom varken han eller jag har “vego-tänket” automatiskt, fick det istället bli våra väl beprövade kort; hemlagade hamburgare (han gör dem med Västerbottensost-fyllning… så goda!), kycklingrulader med salami och mozarella, olika laxrätter och en och annan omgång köttfärssås och spaghetti. Bra mat, men inte särskilt köttfri.

Förra veckan åt vi dock vegetariskt varje dag. 🙂 Vi var på Rhodos och beställde grekisk sallad till lunch under en hel veckas tid. Tänk att en så pass enkel kombo som tomater, gurka, fetaost och oliver kan vara så in i bomben god. Särskilt i 27 graders värme och med utsikt över havet.

Igår tog jag nya tag och lagade vegetariskt; linsbollar med röd currysås. En rätt jag bloggade om i augusti och som har blivit en favorit här hemma. Nu hoppas jag att det kan rulla på med mer vego framöver. Det svåra är att hitta rätter som inte kräver en timmes insats i köket eller mer. Snabblagad vego-mat, var hittar jag den?

6 kommentarer

 1. Elin

  Har du kollat mataffärernas frysbok på olika vegobiffar/puckar/falafel? Finns lite att inventera där. Jag är inte så förtjust i oumpf och touf men det går att hitta andra smarta genvägar utan konstiga e-nummer. Tror det var hemköp som hade lite varierat sortiment.

  1. Helena

   Nä, det har jag inte gjort. Tack för tipset! Det går ju att piffa till t ex biffar med lite roliga tillbehör. 👍🏼

 2. Maria

  Ett av våra standardalternativ på vegetariska dagar är risotto. Med dpenat, sparris, kantareller eller annan svamp, pumpa, svartrot… senaste varianten vsr med dill och citron. Förvänansväet gott faktiskt.

  1. Helena

   Risotto är ju ett jättebra förslag. Tack! 😊

 3. Johanna

  Soppor och grytor kan ju vara så snabb eller långsam mat som man vill nästan. Röd linssoppa blir klar på 20-25 minuter och kan varieras på alla möjliga sätt. One pot pasta har jag också fastnat för, också en sån där tager-vad-man-haver-grej som kan varieras hur mycket som helst och som går snabbt.

  1. Helena

   Bra inspel, Johanna! En soppa eller gryta som mest bara ska stå och puttra på spisen är ju görbar även när kroppen inte tillåter så långa stunder i köket. Linssoppa ska jag testa. 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.