Att handla mat

Jag har haft några olika knep för att planera vardagsmaten de senaste åren. I perioder har jag t ex gjort veckomatsedlar för vardagarna. Det har funkat fint, men det räckte med att vi hade någon vecka då vi var bortresta/hade flera kvällsaktiviteter/var krassliga, så försvann disciplinen.

Oavsett om jag har planerat maten på förhand eller ej, har vi i princip alltid handlat mer eller mindre varje dag. Främst för att vi inte har någon bil och inte får med oss så mycket mer än två kassar åt gången. Vi har nära till bra matbutiker, men det är tröttsamt att släpa på matkassar. Dessutom är det ju slöseri med både tid och pengar (för det slinker ju typ alltid ner något onödigt i min varukorg) att ränna till affären varje dag.

För ett tag sedan fick jag nog och bestämde mig för att testa att beställa mat på nätet och få den hemkörd. Guds gåva till oss utan bil, kunde jag konstatera redan efter första leveransen. Det här upplägget gör dessutom att jag redan under helgen, när jag lägger beställningen, bestämmer vad vi ska äta den kommande vecka (eller måndag till torsdag om jag ska vara petig, för fredag, lördag och söndag är vi spontana och äter det vi känner för just då). Hur skönt det är att slippa fundera på det efter jobbet en tisdag och dessutom ha allt hemma? M e g a s k ö n t ! ! !

Jag har skapat en inköpslista med basvaror som jag beställer varje vecka (yoghurt, ost, bröd, vissa grönsaker mm). När jag har klurat ut vad vi ska äta till middag de kommande dagarna, lägger jag till de ingredienserna i varukorgen. Ganska ofta testar jag något nytt recept från MatHems sajt och då är det superenkelt att klicka i rutan för att köpa det vi behöver till just den rätten.

Jag jobbar alltid hemifrån på måndagar och då är det smidigt att ta emot varorna mitt på dagen (lägre leveranskostnad än tidigt på morgonen före jobbet t ex, när de flesta andra vill ha leverans). Och jag måste erkänna att jag njuter lite extra av att beställa saker som väger mycket, som potatis, dricka, tvättmedel och yoghurt. Sånt som jag… eller jag menar Magnus… har släpat hem från mataffären flera gånger i veckan tidigare.

Det här upplägget passar oss perfekt. Det är en fröjd att packa upp varorna på måndagen och fylla på kyl, frys och skafferi utan att ens ha behövt gå utanför dörren. Det är nästan så att jag glömmer bort att jag har betalat för maten. 😉

Hur gör ni med mathandlingen och planeringen för vardagsmaten? Berätta gärna! 

PS! Bara för att vara tydlig, det här är INTE ett sponsrat inlägg. 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.