Barnens ajvarröra till fisk

Den här kalla såsen har hängt med på flera av barnens luncher på sistone. Ena dagen till överbliven bulgursallad. Den andra dagen till panerad kolja. Våra barn gillar nämligen sås! Så det gäller att improvisera snabbt ibland när det serveras rester från gårdagen.

Ajvar finns som både stark och mild och är en blandning av  aubergine/paprika/tomat och kryddor. Vi brukar ha båda varianterna hemma eftersom det är en bra basvara som kan användas till mycket eller alternativt pindzur.

Barnens ajvarrröa till fisk

  • Blanda ett par matskedar mild ajvar med en deciliter 10% matlagningsyoghurt.
  • Klipp ner gräslök.
  • Salta och peppra.
  • Serveras kall!

6 kommentarer

  1. Helena

    Det här ska jag lägga på minnet! Snabba och kalla såser kan man verkligen inte ha för många av på sin repertoar.

  2. xtian

    Frågan är ju lite om ursprunget på Ajvar – den står ju uppskriven som både Serbisk och Makedonisk… kanske nån vänlig läsare kan upplysa?

    1. Elin

      Xtian,du kanske kan lyfta frågan i ett inlägg hos FFL?

    2. Maria

      Ha ha ha, Xtian – you’re the best. :mrgreen:

  3. Charlotta

    Klart barnen ska ha sås! Det är på såsen man ser att min dotter inte bara är engelsk. :mrgreen:

    Själv måste jag apropå sådana här såser tipsa om att blanda Pataks brinjal pickle med yoghurt. Tar udden av hettan och smakar mums för barn och svärmödrar.

  4. xtian

    Elin: känner kanske att det är att gå över ån efter vatten – bättre att jag tar upp frågan på div. mat- och Balkanforum och länkar hit – på så sätt hamnar ju diskussionen där den hör hemma.. : )

    Får se hur det blir, jag är ju väldigt nyfiken på sanningen!

Lämna ett svar till Charlotta Avbryt

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.