Aquavit Grill & Raw Bar

Idag, 5/2, öppnar Aquavit Grill & Raw Bar på nya Clarion Hotel Sign vid Norra Bantorget i Stockholm. Hotellet är ritat av arkitekten Gert Wingårdh (mannen bakom t ex House of Sweden i Washington) och är ett häftigt inslag i stadsbilden. Inte minst för att området runt Norra Bantorget tidigare varit ganska sunkigt och inte så välkomnande. Nu får det absolut ett nytt liv!

Inbjudan

Det är 20 år sedan Aquavit öppnade i New York och Aquavit Grill & Raw Bar är deras första restaurang utanför USA. Delägarna Håkan Swahn och Marcus Samuelsson har tagit med sig amerikanska influenser och smaker till Stockholm och igår fick 2/3 av Ragazzeredaktionen möjlighet att gå på pressträff för att få en liten intro till mat och koncept.

Interiör - foto: Clarion Hotel Sign

Inredningen är skandinavisk; i restaurangen finns bl a stolarna the Lily designade av Arne Jacobsen och i resten av hotellet finns möbler av bl a Bruno Mathsson och Alvar Aalto. Fransmannen Philippe Starck har designat restaurangens snygga lampor gjorda av karaffer och annat glas.

Lampor

Marcus Samuelsson med personal

Under pressträffen serverades delar av den kommande menyn som t ex små tapas och fusionen av skandinaviska råvaror och amerikansk inspiration föll väl ut. På menyn finns bl a en traditionell amerikansk steak med olika side orders men också fisk och skaldjur som kommer att tillagas ute i restaurangen. Tre varianter av ostron finns att tillgå för den som önskar!

Rökt lax med tandori, getost & Tonfisk med sashimi, lakrits & Tonfisk med shiitake, gräslök

Det är en lagom tvist på maten, goda kombinationer som kanske inte tillhör det klassiska köket men som passar bra ihop. Som exempel kan nämnas tonfisk med lakrits, ostron med mango eller varför inte kafferostad anka.

Havskräfta med charmoula

Pilgrimsmusslan med laxrom och citrus tillhörde Helenas favoriter, liksom hummersoppan.

Pilgrimsmussla med laxrom, citrus

NY striploin med schalottenlöksmarmelad & Ribs med humle & Hälle med fänkål, oliver

Elin föll för ett flertal av fisk- och skaldjursrätterna och blev även förtjust i menyns desserter. Allra mest kanske i crème bruléen med passionsfrukt (dessvärre finns den inte med på den tryckta middagsmenyn men förhoppningsvis så dyker den upp där också?). Om menyn för den kommande söndagsbrunchen vet vi inte så mycket ännu, men man kan ju alltid hoppas på att det går att avsluta brunchen med en Chocolate Peanut Butter Cake…

Cheesecake med hjortron & Passionfrukts crème brulée

NY brownie

Aquavit Grill & Raw Bar ligger på Östra Järnvägsgatan 35 vid Norra Bantorget. Närmsta t-bana är T-centralen och därifrån är det bara en kort promenad till restaurangen. Hotellet går inte att missa!

3 kommentarer

  1. Maria

    Trist att jag inte kunde vara med, det ser kanongott och snyggt ut!

  2. Christina

    Snyggt var ordet. Vad tror ni — kommer det här att bli det nya trendstället för affärsfolket?

  3. Elin

    jag tror att det kommer att gå bra, läget för hotellet är ju fördelaktigt, det är precis bakom centralstationen vilket gör att det är gångavstånd från Arlanda Express. Jag bokar en del hotell och konferensarrangemang på jobbet och långväga gäster gillar ju det “typiskt skandinaviska” både när det gäller inredning som mat (det finns tex sill på menyn och cheesecake med hjortron).

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.