Nybakat

Fördelen med det här brödet är att det är få ingredienser och att det ska bara jäsa en gång. Dessutom blir det ganska snyggt utan att man behöver anstränga sig – med andra ord perfekt när man har få minuter på sig i köket. Jag smaksatte med torkad basilika och det tog inte så mycket smak. Nästa gång tror jag att jag strör parmesan på toppen.

Italienskt brytbröd, en plåt

  • 100 gram smör
  • 3 dl mjölk
  • 1 pkt jäst
  • en nypa salt
  • 8 dl vetemjöl
  • ett par teskedar torkad basilika
  • lite smör att pensla med
  1. Smält matfettet i en kastrull och häll sedan på mjölken. Låt blandningen bli 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut det med en del av blandningen ovan.
  3. Häll på resten och tillsätt salt, hälften av basilikan och allt mjöl.
  4. Knåda degen blank och smidig. Dela den i ca 30 delar. Trilla varje del till en rund bulle.
  5. Placera bullarna tätt på en bakplåt. Pensla med smör och strö över lite mer basilika.
  6. Låt jäsa i 30 minuter under en bakduk.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 225 grader i drygt 15 minuter.

4 kommentarer

  1. Pia

    Ett äkta vardagslyxrecept som man hinner med mellan dagishämtning, matlägning, läxläsning, träningsskjuts och godnattsaga. Skall absolut prova. Jag provar nog att strö på flingsalt och rosmarin.

  2. Elin

    Pia, precis! Jag hann precis göra brödet när lillgrynet tog en sovstund efter dagis och på sådana stunder så hinner man inte baka saker som jäsa flera gånger …

  3. Bakrecepten

    Toppen recept! Testades igår kväll..blev hur bra som helst så rekommenderas starkt.

  4. Tre tjejer i köket » Kalljäst bröd över natten

    […] frukostbröd Annes scones Citronbröd Magnus frukostbullar Snabba fröfrallor Brytbröd med basilika Polentabröd på en halvtimme Frasigt bröd Matigt […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.